Vi har råd med jämlik vård

VÄLFÄRD Det saknas inte resurser för välfärden i Sverige. Istället handlar det om hur de används och fördelas. Vi kan aldrig acceptera att plånboken får styra istället för behoven, skriver oppositionens EMIL BROBERG (V), GUNVOR G ERICSON (MP) och YLVA JOHANSSON (S).

Under strecket
Publicerad
Annons

Det pågår en ideologisk attack mot den generella välfärden och främst mot det solidariska sjukvårdssystemet. Tongivande debattörer, borgerliga opinionsbildare och tankesmedjor påstår att vi i framtiden inte kommer att kunna finansiera välfärden gemensamt. Välfärden sägs bli så kostsam att det enda sättet att finansiera den är att människor måste betala allt mer ur egen ficka. Det är i själva verket fråga om politisk vilja och politiska prioriteringar.

Det är sant att vi lever längre och att vi blir allt fler äldre. Det är en enorm framgång för vårt samhälle. Sverige är ett rikt land med välutbildad arbetskraft och stor potential. Att då utgå ifrån att vi i framtiden inte skulle kunna ta ansvar för en gemensam finansiering av skola, vård och omsorg av hög kvalitet och med hög ambitionsnivå för alla, är inget annat än ett försök att hitta en täckmantel för låga välfärdsambitioner och stora skattesänkarambitioner.

Annons
Annons
Annons