Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Roland Poirier Martinsson: Vi har problem med takhöjden

Debatten om debatten om debatten om debatten är ni trötta på. Nå, jag är inte färdig.

Först handlade det alltså om invandring/integration; debatten om
det gällde politiken; debatten om
den debatten gällde att man inte får debattera invandring/integration i det här landet – kulmen kom när Publicistklubben höll debatt om
den debatten.

Jag klättrar härmed upp på nivå 5: meta-herren på täppan!

Annons
X

Ett problem har varit själva exemplet: invandring/integration. De som känner sig undanträngda tycks tro att offentligheten uttöms av några framgångsrika vänsterröster. Men bortom dem finner man en ganska livaktig och värdig debatt om politiken kring invandring/integration.

Den som förnekar detta tabu har därför en poäng, även om slutsatsen är konstig: att det är främlingsfientlighet som driver dem som klagar på att taket är lågt. Det är nog snarare så att de snöat in för mycket på några få röster – då ligger det också nära till hands att tro att det räcker med att tvivla på Foucault för att kallas rasist.

Men det finns faktiskt gott om exempel på sådant som man – och här blir det citattecken – ”inte får säga”. Enligt en rimlig definition av åsiktstabu är det riskabelt att avvika i frågor om jämlikhet, jämställdhet, samkönade äktenskap, barnuppfostran, sexualmoral, vissa medicin-etiska frågor, abort, vapenlagar och global uppvärmning. Och en del annat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför citattecken? För att inget är strikt förbjudet, såklart. Vad betyder det då att man inte får säga X? Hårt motstånd är inte problemet, det hör till om man avviker i känsliga frågor. Snarare är det att majoriteten ständigt tolkar avvikarens intentioner och drivkrafter på ett så elakartat sätt som möjligt: abortmotståndaren hatar kvinnor etc. Och om
  det är mekanismen som stänger debatter, då har vi mycket som ”inte får” diskuteras i Sverige, frågor där åsikter ständigt bryts i de flesta fria samhällen, men inte hos oss. Vårt tak
  är lägre.

  Det är därför ironiskt att ännu ett påstående nu håller på att utrangeras av den förment åsiktsliberala majoriteten, nämligen just ”det finns sådant man inte får säga i det här landet”. Påstå det och sarkasmerna haglar. Bortom spefullheten är analysen sedan klar: den som säger att X inte får sägas är löjligt kränkt och motiverad av fördomar och antidemokratiska åsikter. På så vis har debatten om debatten om debatten om debatten i själva verket sänkt vårt tak ytterligare en handsbredd.

  Fast det får man väl inte säga i det här landet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X