Annons

Nicklas Berild Lundblad:Vi har lurats tro att människan är lättledd

Bernie Sanders i Texas den 22 februari.
Bernie Sanders i Texas den 22 februari. Foto: Bob Daemmrich/TT

Annonsering fungerar inte särskilt bra, valkampanjer påverkar bara dem som redan hyser liknande åsikter – och falska nyheter är inget stort problem. Allt enligt boken ”Not born yesterday”, som vänder upp och ner på föreställningen att vi är lättlurade.

Under strecket
Publicerad

Människans rationalitet har monterats ned under 1900-talet, inte minst genom den forskning som Daniel Kahneman och Amos Tversky bedrivit i Herbert Simons efterföljd. Men vad betyder det att säga att vi inte är rationella? En allt vanligare tolkning är att detta är en svaghet och att vi måste försöka bli mer rationella – annars riskerar vi att fatta mycket dåliga beslut. Vår brist på rationalitet måste tränas bort, vi måste lära oss att känna igen de olika tankefel vi begår och sträva efter att inte begå några misstag när vi tänker.

Det är en ganska märklig syn på tänkandet som en sorts konstgjord färdighet som vi kan bemästra mer eller mindre väl. Att tänka blir litet som att spela piano – och den psykologiska forskningen har avslöjat att vi inte spelar piano särskilt bra om vi inte tränar oss. Målet, i denna modell av tänkandet, är att bli duktiga pianister. 

Annons
Annons
Annons