Vi har lärt världen dricka hyfsat boxvin
När bag-in-box kom var det en smart förpackning med usel vinkvalitet. Med Systembolagets godkännnande höjdes kraven på innehållet. Mikael Mölstad uppmanar oss att våga välja annat.
LÅDA
Förpackningstypen hade använts för motorolja tidigare - utan andra jämförelser. Vinskribent Mikael Mölstad
Det är ett märkligt utspel som Systembolagets vd Magdalena Gerger gjorde förra veckan. Ni vet detta med att införa straffskatt på boxviner för att det blir så mycket billigare med box än motsvarande vinmängd på flaska.
Nu lär det inte bli något av detta. Men förslaget visar ändå på Systembolagets schizofrena uppdrag med att hålla folkhälsan i schack och samtidigt göra sina kunder glada och nöjda.
Samtidigt kan jag hålla med Magdalena Gerger om att det säljs alldeles för mycket boxvin i Sverige. Även denna sommar lär mer än sex av tio liter vin som säljs på Systembolaget vara fyllt på påse i en låda. Det är alldeles för mycket.
Boxarnas antal växer också eftersom det är en lukrativ marknad för vinimportörerna. I dag finns 76 röda boxar, 55 vita och 9 rosé. Totalt 140 boxar i det ordinarie sortimentet. Jag upprepar: det är alldeles för mycket.
Ändå tillhör jag ändå dem som hejade på när de första lådvinerna kom. Som vinskribent har jag tyckt att det är en både folklig och praktiskt produkt som breddat vindrickandet på ölet och spritens bekostnad. Även kvaliteten har med åren blivit rätt okej.
Men sanningen är ju att man köper tre liter ganska slätstruket vin i stöten. Det motsvarar fyra flaskor som istället kunde vara fyra olika flaskor med olika stil och smak. Flaskor som sedan kan ge nya upplevelser till fyra olika maträtter. Mycket roligare och godare, om du frågar mig. Idag när de flesta viner i hyggliga prisklasser har skruvkapsyl är det dessutom lika praktiskt att ta ett glas ur en flaska som ur en box – och lättare att ställa tillbaka i kylen.
Det är en märklig historia att Sverige har lärt nästan hela den vindrickande världen att köpa hyggligt vin på box. Det kan vi tacka Systembolaget och EU för. Men det började redan 1965 i Australien när vinproducenten Thomas Angove lanserade ett vin i bag- in-box. Förpackningstypen hade använts för motorolja tidigare – utan andra jämförelser.
På 1980-talet var bag-in-box en given förpackning i Australien. Minns min chock när vi besökte vänner i Sydney och jag såg min första bag-in-box. Ett vin i påse med tappkran – detta är slutet för vinkulturen, tänkte jag. Några timmar senare förstod jag att det var ett utmärkt sätt att bli berusad på.
Boxviner började snart dyka upp i snabbköpen Europa. Men påsarna var alltid fyllda med riktigt uselt vin. Det var alkohol per krona som gällde. I Sverige där Vin & Spritcentralen och Systembolaget härskade var det totalstopp.
EU-inträdet kom att ändra på detta genom att Systembolaget inte fick diskriminera någon förpackning. Men det satt hårt åt. Det började med Åkessons Terra dell’Oro 1997.
Anders Åkesson i Kivik hade bestämt sig för att lansera ett vin på Tetra Brik – även det en förpackning som utanför Sveriges gränser fylldes med dåligt vin. Anders Åkesson var envis och det hela avgjordes till hans fördel i den nyskapade Alkoholsortimentnämnden.
Åkessons Terra dell’Oro på Tetra Brik lanserades i mars 1997 och sedan dessa har inget varit sig likt. Systembolaget fick släppa in den ena nya förpackningen efter den andra.
En kombination av Systembolagets rikstäckning och monopolställning gav oerhörda genomslag. Boxen har nu blivit accepterad ända in i de finaste fritidshus och ner i de stiligaste kajutorna.
Hörni, kära vinvänner, tycker ni också att det dricks för mycket boxvin? Ska vi inte tillsammans ta och våga vägra box i sommar? Tänk vad Magdalena Gerger skulle bli överraskad.
7 sommarviner
Betyg: 5 av 6Jaume Giró i Giró Montaner Gran Reserva
99 kr, Cava, Spanien, 99299, Vitt torrt mousserande
Mycket frisk cava med äpplen och grapefrukt i doften och en god bitterfruktig smak med ett rikt syrligt slut.
Betyg: 5 av 6Centennial Reserve Sauv ignon Blanc
89 kr, Sydafrika, 92241, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Bra sauvignon blanc med sin rika gräsighet, toner av krispiga krusbär och kryddiga syra. God till getost och skaldjur.
Betyg: 5 av 6Black Label Unoaked Chardonnay
99 kr, Australien, 92182, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Friskt syrlig med gröna äpplen, citrus och en mjukt brödig ton. Passar bra till en grillad fisk med färsk potatis.
Betyg: 5 av 6Arbois Chardonnay 2007
109 kr, Jura, Frankrike, 90368, Vitt torrt Fylligt & Smakrikt
Klassisk chardonnay från franska Jura med rikt smöriga och nötiga toner, citrussyrlig med lång god eftersmak.
Betyg: 5 av 6Torres Santa Digna Chardonnay Reserve
69 kr, Chile, 90315, Vitt torrt Friskt & Fruktigt
Trevlig chilenare med mineraltoner och en ananasfruktig smak med kryddsyrligt slut. Gott till grillade skaldjur
Betyg: 5 av 6Crémant de loire brut rosé
99 kr, Loire, Frankrike, 95412, Rosé torrt mousserande
Sommarfräscht rosébubbel på cabernet franc. En bittersyrlig hallonfrukt med viss sötfruktighet i eftersmaken.
Betyg: 4 av 6Leva Chardonnay Special Reserve
70 kr, Bulgarien, 90355, Vitt torrt Fylligt & Smakrikt
Annorlunda chardonnay med sin rökighet och kaffe-vaniljton. Rikt aprikosfruktigt slut med god syrlighet.