Annons

”Vi har inte tappat hoppet om M och KD”

Isabella Lövin och Amanda Lind.
Isabella Lövin och Amanda Lind. Foto: Tomas Oneborg, Erik Simander/TT

Vi vet att det inom Moderaterna och Kristdemokraterna finns krafter som absolut inte vill se den auktoritära samhällsutveckling som SD kämpar för. Det skriver Isabella Lövin och Amanda Lind i en slutreplik om mediepolitik.

Under strecket
Publicerad

Vi ser en obehaglig politisk utveckling i Sverige. Sverigedemokraterna blickar längtansfullt mot mer auktoritära stater och uttrycker en önskan om att Sverige ska gå i samma riktning. Partiet vill kalla mediechefer till riksdagen när de sänder inslag som SD inte gillar, och de vill att enskilda journalister som rapporterar på ett för SD misshagligt sätt ska straffas. När journalister besöker SD-styrda Hörby för att granska offentliga handlingar sker det under tidspress och övervakning. Det går helt emot den stolta svenska traditionen av offentlighetsprincip och en stark och vidsträckt yttrandefrihet. Vi gröna ministrar i regeringen vill i stället stärka mediernas möjlighet att granska makten.

Därför uppmanade vi Moderaterna och Kristdemokraterna att tydligt markera mot SD:s övergrepp mot den fria journalistiken. I takt med att M och KD allt mer börjat samtala med SD, har de den senaste tiden också verkat ge SD fri lejd i att bedriva auktoritär och antiliberal politik. Efter flera dagars tystnad tog Ulf Kristersson till slut avstånd från SD:s förslag att ta mediechefer i örat. Men inte ens på en rak fråga kunde Ebba Busch Thor ta avstånd från samma förslag, ett förslag som uppenbart inte är förenligt med demokratin så som vi känner den. Går det att lita på att partierna vågar stå upp mot SD:s antidemokratiska idéer i ett regeringssamarbete?

Annons
Annons
Annons