Annons
X
Annons
X

”Vi har inte gjort något fel”

Socialtjänsten har inte brustit i sin tillsyn i fallet med den häktade modern som låtit sina tre barn leva i misär, menar stadsdelsnämndens ordförande.
– Tvärtom, vi har gjort vad vi ska och mer där till, säger Jan Tigerström (M).

(uppdaterad)

En 30-årig kvinna från västra Stockholm sitter häktad för långvarig misshandel av sina barn. När de omhändertogs var de smutsiga, utsvultna och hade skärskador och blåmärken.

Familjen är sedan tidigare känd av socialtjänsten. Totalt finns en handfull domar i läns- och kammarrätt som rör omplaceringar av barnen.

– Det här är en djupt tragisk historia, säger Jan Tigerström, ordförande i stadsdelsnämnden där kvinnan bor.

Annons
X

Fallet med kvinnan och barnen har i flera års tid varit ett bekymmer för stadsdelens socialtjänst.

De två äldsta barnen har tidigare varit fosterhemsplacerade, men kom till sin mamma igen i maj i förra året efter en dom i kammarrätten.

Där tar kammarrätten fasta på flera personer i barnens närhet som beskriver kvinnan som en god mor och att den dåliga hemmiljön, som delvis berott på en vattenskada, varit dåliga men blivit bättre.

Kammarrätten skriver att utredningen som gjorts inte visar på sådana brister att ett omhändertagande kan vara aktuellt – ett svar som fick socialtjänsten i stadsdelen att agera.

– Vi gjorde något så unikt som att överklaga till Regeringsrätten. Vi ansåg fortfarande att det förelåg bristande omsorg om barnen, men vi fick inte prövningstillstånd, säger Jan Tigerström.

När kammarrättens beslut vann laga kraft fick kvinnan sina barn tillbaka. För socialtjänsten innebar det att fallet var avslutat.

– Domen säger att modern har full kompetens, och då kan vi inte ställa oss över det. Från den dagen kan vi bara erbjuda stöd och hjälp, men kvinnan har tackat nej till allt.

Kvinnan misstänks bland annat ha slagit och skurit sina barn med glasbitar och spikar. Barnen, som är två, fem och sju år gamla, berättar att deras mamma hållit dem isolerade från omvärlden och inte tillåtit dem att lämna lägenheten för att till exempel gå till förskolan eller umgås med kompisar.

Hon ska också ha tvingat dem att sova utan madrasser direkt på sängarnas fjädrar, skriver tidningen Metro.

Polisen misstänker att misshandeln har pågått sedan mamman fick tillbaka vårdnaden i maj förra året.

Den 30-åriga kvinnan greps i förra veckan i samband med att en bekant till familjen slagit larm om barnens situation. Barnen omhändertogs omedelbart och är nu placerade i fosterhem, enligt åklagaren.

Kvinnan misstänks för grov fridskränkning eftersom brottet har pågått under lång tid och vid upprepade tillfällen. Hon riskerar nu minst sex månaders fängelse. Åtal ska vara väckt den 1 juli.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X