Annons

Vi har en bra modell för arbetskraftsinvandring

Arbetskraftsinvandringen behövs. Den behövs för de människor som får möjlighet att komma hit och arbeta, och för de företag som kan anställa personer med kompetens de sedan länge eftersökt. Det tidigare svartarbetandet är inget att återvända till. Det skriver företrädare för näringslivet.

Under strecket
Publicerad

Den senaste tiden har debatten i medierna rört arbetskraftsinvandringen och fall där människor som kommer hit för att jobba har utnyttjats. Det vi har fått se och läsa har berört. Missbruket är förstås helt oacceptabelt och det är viktigt att de oseriösa företagare som bryter mot reglerna ställs till svars, inte minst för att ge upprättelse åt de människor som har drabbats.

Men det är också viktigt för att missbruket riskerar att svärta ner en bra reform. Arbetskraftsinvandringen behövs. Den behövs för människor som får möjlighet att komma hit och arbeta, och för de företag som nu har möjlighet att anställa personer med kompetens de sedan länge eftersökt. Det krävs mer effektiva kontroller av att reglerna verkligen följs, men att minska öppenheten och möjligheten för företag att rekrytera människor utanför Europa är ingen lösning.

Annons
Annons
Annons