Annons
X
Annons
X

”Vi har blivit överraskade på det negativa sättet”

Norge har länge haft en extrem uppgång på bostadsmarknaden. Sedan år 2000 har det genomsnittliga kvadratmeterpriset gått från 13000 kronor till 31400 kronor i januari i år. Men i augusti föll bopriserna med 1,4 procent. Det kanske inte låter mycket. Men ingen var beredd på fallet.

– Vi har blivit negativt överraskade, säger Nordea Markets seniorekonom Katrine Boye till SvD Näringsliv.

I oktober kom ännu en chock. Nu föll priserna ytterligare 1,5 procent och i Oslo raderades hela årets prisuppgång på bostadsrätter i ett nafs. Nu spekulerar man i att fallet kan bli betydligt värre än de 5 till 10 procent som tidigare var prognostiserat.

– Inte bara prisutvecklingen har varit svag. Det finns inga positiva signaler i dag. Prisfallet kommer vara i en större storlek, omkring 15 till 20 procent, säger Boye.

Annons
X

Orsakerna är flera. Nyligen höjdes kraven på de norska bankernas riskvikter till 20–25 procent, en nivå som påminner om den som Finansinspektionen vill införa i Sverige. Och samtidigt som lånekraven skärpts byggs många nya bostäder. Under förra året och tidigt i år byggdes i genomsnitt 2700 bostäder i månaden i Norge. Men nu vänder vindarna även i där. Bara i oktober föll byggandet med 30 procent, visar en rapport.

– I Norge är bankerna vanligtvis involverade i byggandet. För att de ska gå in och finansiera vill de att mellan 50 och 60 procent av de nybyggda lägenheterna ska vara sålda på förhand. Det är därför byggaktiviteten nu faller och den kommer att gå ner ännu mer nästa år, säger Katrine Boye.

Enligt uppgifter från Mäklarstatistik har de svenska bostadsrättspriserna gått upp 11 procent de senaste tre månaderna. Kvadratmeterpriset på en lägenhet i centrala Stockholm ligger på omkring 66000 kronor och få vågar tala om att priserna kommer att falla. Efterfrågan håller uppe priserna, brukar man säga.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –1996–2011 ökade befolkningen i Sverige med 645000 personer och I Norge med 615 000. Det missar man lätt i debatten om byggandet i förhållande till invånar- antalet. Befolkningsökningen har varit dubbel så stor i Norge procentuellt, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

  Internationella valutafonden, IMF, sågade i en rapport i september den norska bostadsmarknaden, som ansågs övervärderad med omkring 40 procent. Då sparkade norska fastighetsmäklare bakut. Men nu börjar många tänka om.

  – Det har funnits goda grunder till att priserna skulle stiga de senaste åren. Vi har haft låg arbetslöshet, stark tillväxt, låga räntor, hög invandring och det har varit press på byggandet. Men nu har en plötslig osäkerhet gett större utslag än man trodde. Då är det nog inte en bubbla på bomarknaden vi ser. Utan en bubbla i hela ekonomin, säger Katrine Boye.

  Så prutar du ner din ränta svd.se Vad betalar du för lånet? svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X