Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Soran Ismail: Vi har blivit härdade mot ”vanliga tiggare”

Snart är det påsk. Jag vet inte vad ni främst associerar med den högtiden. Kanske något religiöst, något om någon hare, eller äggmålning. Själv tänker jag på när jag och mina vänner gick omkring med en duk runt huvudet och ville ha något av andra människor. Förhoppningsvis godis, i vissa fall frukt och hade vi riktig otur så blev det russin.

Apropå tiggeri så gick jag förbi en tiggare häromdagen. Inget barn, utan en helt vanlig vuxen, en helt vanlig dag, på en helt vanlig gata.

En sak var inte vanlig med just den här vuxna tiggaren, den här var gravid. Så efter några sekunder vände jag om, tog upp det jag hade i fickan, en femtiolapp kanske, och la i muggen. Lite mer än vad man kanske ger sin genomsnittligare tiggare, men det var inte som att jag tänkte be om växel direkt.

Annons
X

Alla behöver en försvarsmekanism för att slippa se hur deprimerande verkligheten är för en del medmänniskor.

Så fort jag lagt pengarna i hennes mugg upptäckte jag att den här tiggaren inte alls var gravid. Hon har bara lagt in en kudde eller liknande innanför tröjan och låtsades vara på smällen.

Min första känsla var irritation. Första tanken: ”Vafan, hon har lurat mig”. Sedan kom en tanke till. ”Varför står hon ute i kylan och luras för några slantar?” Antagligen för att sådana som jag bara går förbi annars. Vi har blivit härdade mot ”vanliga tiggare”. Det krävs mer drastiska metoder för att väcka vår empati.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag hör ofta att människor är oroliga att slantarna ska gå till “fel” saker, kanske till sprit. Jaha!? Jag ska ju också köpa sprit för pengarna. Och är det någon som behöver bedöva sitt medvetande för en stund så är det väl snubben utan skor?

  Jag har svårt med det där moraliserandet. Att man bara ger om det passar in i ens föreställning om vad som egentligen är bäst för främlingen i fråga. ”Hen kommer säkert inte ens köpa fullkorn, vitt bröd har för mycket socker. Lika bra att jag behåller pengarna.”

  **En annan invändning **är att tiggarna inte har det så dåligt när allt kommer omkring. Ett lika dumt som förståeligt resonemang. Alla behöver en försvarsmekanism för att slippa se hur deprimerande verkligheten är för en del medmänniskor.

  Men varför skulle någon som har det okej sätta sig en hel dag på gatan och be om pengar? Och även om någon så lyckats samlat ihop till en Mercedes, är de inte värda den?

  Att vi helst skulle vilja slippa se tiggeri är de flesta av oss överens om, även om det är av olika anledningar. Men det bekymrar mig att den vanligaste lösningen verkar vara ett förbud. Enligt Novus gillar 56 procent av svenska folket den tanken. En är M-politikern Maria Lindgren.

  **Hon vill förbjuda tiggeri **eftersom hon anser att ingen ska behöva tigga. Briljant. Själv tycker jag att vi ska förbjuda fattigdom, för ingen ska behöva vara fattig.

  Men jag då? Har jag något konstruktivt att komma med? Jo, kazoo. Ett musikinstrument som bara kostar en tia styck. Om alla tiggare får en kazoo är de plötsligt inte tiggare längre. Då är de gatumusikanter. Då skulle politikerna tvingas förbjuda gatumusikanter och stjärnartister som Robyn och Tove Styrke skulle gå i taket. Kanske det som krävs för att vi ska hitta ork att jobba långsiktigt, även för de mest utsatta i vårt samhälle.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X