Annons
X
Annons
X

”Vi har 2,4 miljarder kronor i kassan”

SAS koncernchef Rickard Gustafson tänker inte sälja företagets bonusprogram. Det slår han fast i en intervju med SvD Näringsliv. Tidigare har det cirkulerat rykten om att en försäljning var på gång.

Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson.
Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson. Foto: SCANPIX

Osäkerheten kring SAS är enorm och många kunder är oroliga för hur det ska bli med deras resor och intjänade Eurobonuspoäng. Har oron slagit igenom på biljettförsäljningen?

– Vi har inte märkt av någonting hos kunderna så här långt. Det är väldigt viktig för oss att kunderna känner sig trygga med SAS. Det är också förklaringen till att vi vill genomföra förändringarna så snabbt, så att kunderna kan känna sig trygga, säger Rickard Gustafson.

Kommer ni att sälja ert bonusprogram som det ryktats om?

Annons
X

– Eurobonus är en del i vår kärnaffär och vi ska ha full kontroll över det.

Ni kan väl ha kontroll även om ni säljer det? Det har ju andra flygbolag gjort.

– Eurobonus är som sagt en del av kärnaffären.

Det är väldigt stora förändringar ni vill göra. Är det verkligen rimligt att fack och anställda ska hinna ta ställning till allt på mindre än en vecka?

– Självfallet är det en stor utmaning att göra en så stor förändring så snabbt, men nu lägger vi allt fokus på det. Det här bolaget har inte tjänat pengar på många år. Om vi ska ha en roll att spela även framöver måste vi också ha marknadsmässiga förutsättningar. Det är ett beskt piller att svälja för oss alla, säger Rickard Gustafson vars lön sänks med 20 procent.

Vad händer om ni inte får ihop alla delar i sparplanen?

– Planen måste genomföras till 100 procent. Klarar vi inte det faller kreditmöjligheterna (bankerna kräver att planen genomförs för att gå med på de lån SAS behöver).

Riskerar SAS att försättas i konkurs om ni inte får igenom planen?

– Vi har 2,4 miljarder kronor i kassan, det ska man inte glömma. Men vi är beroende av att ha en stark finansiell beredskap och får vi inte finansieringen då hamnar vi i en svår situation.

Kommer ni att dra ned antalet flyglinjer för att spara pengar?

– Det blir ingen förändring av vårt linjenät på grund av det här. Ambitionen är tvärtom att växa och vi siktar på att öka kapaciteten med 5-6 procent under nästa år och lansera flera nya destinationer.

Hur ser du på konkurrensen från Norwegian?

– Jag tar vår största konkurrent på stort allvar och pressen från dem fortsätter. Det är också därför vi måste genomföra de här förändringarna. Bedömningen är att vi blir konkurrenskraftiga med Norwegian efter det här (efter att det nya sparprogrammet genomförts).

Regeringen vill ju sälja sina SAS-aktier, vad hoppas du få för ägare framöver?

– Jag är inte så upptagen av ägarfrågan. Nu handlar det om att skapa förutsättningar för långsiktig lönsamhet. SAS kan inte fortsätta förlora pengar år efter år. Klarar vi inte det tjänar det inget till att spekulera om nya ägare, säger Rickard Gustafson.

Affärslunchen blev till varmkorv blog.svd.se
Annons
Annons
X

Flygbolaget SAS vd och styrelseordförande Rickard Gustafson.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X