”Vi grillar året runt”

Kocken Ulrika Brydling grillar utomhus året runt. I sommar bjuder på sina bästa tips och recept i SvD:s grillskola.

Publicerad
Ulrika Brydling

Ulrika Brydling

Foto: Malin Hoelstad
Annons
Ulrika Brydling

Ulrika Brydling

Foto: Malin Hoelstad
Ulrika Brydling Foto: Malin Hoelstad

Ulrika Brydling är kocken som har provat på det mesta – tävlat, drivit restaurang och givit ut flertalet kokböcker. Nu håller hon matlagningskurser och har olika konsultuppdrag, bland annat som ekologisk kock, sommelier och som jurymedlem i kocktävlingar. Under våren har hon också synts i TV4:s eftermiddagsprogram Vardagspuls.

Till Svenska Dagbladets läsare delar hon i sommar med sig av sina bästa grillrecept.

Hur ser en matdag ut för dig i sommar?

  • Just nu är vi på Gotland. Vi äter frukost ute i trädgården. Sedan tar vi cyklarna och ”jagar” grönsaker. Vi cyklar mellan olika gårdsbutikerna flera gånger i veckan. Och sedan så lagar vi mat ute, faktiskt varje dag.

Hur ofta grillar du?

  • Det blir nog fem dagar i veckan. Eftersom vi lagar mat utomhus varje dag så är det ju så enkelt att ta fram grillen. Vi äter mycket grönsaker och de får så bra smak på grillen. Faktiskt så grillar vi året om men på vintern blir det kanske en gång i veckan. Jag tycker att maten blir godare när man lagar den utomhus.

Varför är det så bra att grilla?

  • Man får mer mat på maten än om man steker eller lagar i ugn. Dessutom gillar jag de rökiga toner som blir, det är en smak som jag är van vid. Sedan är det ju också ett väldigt trevligt sätt att laga mat. Alla kan samlas runt grillen.

Kan man slänga vad som helst på grillen?

  • Ja, nästan. Allt kanske inte funkar rakt på gallret men om man har en sten eller en korg så fungerar det mesta i stort sätt.

Finns det något som inte funkar att grilla?

  • Nä, inget som jag har testat. Vi bakar ju till och med muffins på grillen.

Vad dricker du till?

  • Det går faktiskt en eller annan flaska rosé på sommaren. Men även äppelmust eller fläderdryck är väldigt gott. Det får inte vara för sött.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons