Annons
X
Annons
X

Vi gör omtag i familjepolitiken

Vi kristdemokrater tycker inte att politiker ska stöka runt i småbarnsföräldrars liv. Dessvärre är vi relativt ensamma om den hållningen – också i alliansen. Därför tillsätter vi en grupp som ska vässa KD:s familjepolitik ytterligare, skriver partiledaren Göran Hägglund.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: BJÖRM WANHATALO/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | KRISTDEMOKRATERNA

För två år sedan talade jag i Almedalen om verklighetens folk. De som lever sina liv efter eget huvud. Utan att fråga politiker om lov. Ett av mina krav på att politiken måste känna sina gränser handlar om barns och ungas uppväxtvillkor. Om politiker tar sig rätten att besluta avtar också föräldrarnas ansvar.

Familjepolitiken har de senaste årtiondena nedlusats av direktiv. Och det politiska motståndet mot föräldrars makt över sin vardag och sina barn ser dessvärre ut att hårdna allt mer.

Håkan Juholt och Carin Jämtin (S) vill avskaffa vårdnadsbidraget och barnomsorgspengen, de två viktigaste reformerna under senare år för att öka familjers frihet. Vänsterns Lars Ohly stod i Almedalen och agiterade mot föräldrarnas frihet att själva ordna med sina liv. Och Miljöpartiet står fast vid sin kvoteringsiver. Till Centerpartiets kongress hade partistyrelsen föreslagit en kvotering av föräldraledigheten. Kongressen sa visserligen nej, men beställde i gengäld nya förslag av partiledningen som ska styra föräldrarna att uppfylla C:s version av jämställda parförhållanden. Och Folkpartiets partistyrelse har sagt att man vill driva på för att avskaffa vårdnadsbidraget.

Annons
X

Vissa politiker tycks oavbrutet ägna sig åt att hitta fel på människors liv och med politiska medel försöka korrigera deras vardag. Särskilt sorgligt är det förstås när det är partier som kallar sig liberala som ägnar sig åt den typen av övningar. Det går en skiljelinje mellan de som vill peta och stöka runt i småbarnsföräldrarnas liv – och oss som vill öka föräldrarnas makt och möjlighet genom ökad flexibilitet i familjestödet. Dessvärre är vi kristdemokrater fortfarande relativt ensamma om vår hållning, också i alliansen.

För ett par veckor sen fick KD ett brev från en förälder som valt att använda sig av vårdnadsbidraget. Hon skrev så här:


När jag läser i tidningarna om sådana som mig, vi som valt att stanna hemma med våra små barn, blir jag oftast bara trött. Framställs inte vår lilla familj som ett gigantiskt bakslag för både jämställdhet och upplysning, utmålas jag som neurotisk hemmafru som tvångsmässigt vill mangla linnehanddukar och sniffa Ajax. Av Kristdemokraterna har jag och min man blivit myndigförklarade! Vårdnadsbidraget har gjort det möjligt för oss att hoppa av ekorrhjulet. Vi är inga korkade offer som i jämställdhetens namn måste bestämmas åt, vi är vuxna människor som råkar vilja vara med våra barn. Så stäm oss.

Undersökning efter undersökning visar att en massiv majoritet av svenska folket tycker som vi: föräldrar bör få bestämma mer.

Kristdemokraterna har nu bestämt sig för att göra ett omtag när det gäller familjepolitiken. Det vi hittills kunnat åstadkomma i form av vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng och mer flexibel föräldraförsäkring är bra, men långt ifrån tillräckligt. Vi tillsätter nu en grupp under ledning av vår familjepolitiska talesperson Emma Henriksson, som ska lägga grunden för en utveckling av vår politik på området.

Den utvecklingen kommer att ha följande principer som vägledning:

  1. Rättvisan mellan barnomsorgsformerna måste öka. Det är utmärkt att det offentliga subventionerar förskola och familjedaghem med 120000 kronor om året, men orimligt att ett vårdnadsbidrag kan uppgå till maximalt 36000 kronor.
  2. Valfriheten för föräldrarna måste öka. Men för att valfriheten ska vara reell måste det finnas tillräckligt med förskoleplatser, familjedaghem och en möjlighet att få ekonomiskt stöd för den som väljer hemmet som plats för omsorgen.
  3. Förskolan ska ha hög kvalitet. De flesta föräldrar väljer efter föräldraledigheten förskolan som barnomsorgsform. Förskolan ska ha hög kvalitet – med små barngrupper, trygg miljö och bästa möjliga innehåll.
  4. En barnomsorgsreform måste innebära rättvisa och valfrihet i hela landet. Dagens vårdnadsbidrag finns i runt 100 av landets kommuner. När vi tar familjepolitiken ett steg längre måste den nya reformen gälla i hela landet, för alla föräldrar.
  5. En reformerad familjepolitik måste betyda färre styrande regler. Jag har nyligen till riksdagen lämnat förslag om att föräldrar i framtiden ska kunna ta ut föräldraledighet samtidigt under 30 dagar. Den typen av frihet ska öka också framöver.

Om den politiska konflikten i familjepolitiken och barnomsorgsfrågor redan är stor, kan jag lova att den kommer att fördjupas. Övriga partier kommer aldrig mer att kunna passa i frågan om huruvida frihet och flexibilitet för föräldrarna ska öka – eller ytterligare omgärdas av politisk styrning. Kristdemokratisk familjepolitik ska bli bättre än någonsin. Så stäm oss!

GÖRAN HÄGGLUND

partiledare för Kristdemokraterna

Annons
Annons
X

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Foto: BJÖRM WANHATALO/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X