”Vi gör öl på samma sätt som musik”

Foto: Evan Pantiel, Sandra Lee Pettersson

Från 40 till 400 bryggerier på 20 år. Den svenska bryggerinäringen har bokstavligen exploderat. SvD Mat & resor hälsar på hos ställena där det bubblar som bäst.

Under strecket
Publicerad
Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Foto: Evan Pantiel
Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Foto: Evan Pantiel
Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Foto: Evan Pantiel
Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Foto: Jonas Lindgren
Jens Nilsson
Foto: Jens Nilsson
Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Foto: Pelle Piano
Annons
Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Foto: Sandra Lee Pettersson

För 25 år sedan drack vi slentrianmässigt en stor stark från några av landets då 18 bryggerier. Visst, Systembolaget hade en del intressant importöl på hyllorna, men kreddiga kunskaper om maltdrycker var absolut ingenting som strösslades med under middagsbjudningarna.

Men så hände något, när nykomlingar som Nils Oscar i Stockholm och Jämtlands Bryggeri utanför Östersund började brygga. Sedan dess har Sveriges produktion och konsumtion av öl gått spikrakt upp. 2010 hade antalet bryggerier ökat till hela 100 stycken, och många trodde nog att det var dags att skruva åt kranarna. I själva verket blev det precis tvärtom.

Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken. Foto: Sandra Lee Pettersson

I dag finns 453 registrerade kommersiella bryggerier i landet – en ökning med över 400 procent på ett decennium. Och här tycks finnas plats för både de minsta hippa hanterverksbryggarna till de riktigt stora dryckesdrakarna. Bara under pandemiåret 2020 tillkom hela 40 nya bryggerier.

Annons
Annons
Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Foto: Sandra Lee Pettersson

– Ja, det är en fantastisk ökning. Vi får se hur offensivt det ser ut under 2021, men än så länge märker vi att pandemin gjort att den inhemska ölförsäljningen har ökat: över 10 procent på Systembolaget, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna. Foto: Sandra Lee Pettersson

Intresseorganisationen har representerat svensk bryggerinäring ända sedan 1885, och är därmed landets äldsta branschorganisation. Dagens bryggeriboom påminner också om just den tid för snart 150 år sedan när det fanns 500 registrerade bryggerier i Sverige.

– Det är verkligen ett tecken på ett ökat intresse – och på att folk insett att öl är en spännande dryck där det finns plats för olika stilar. Det här går också hand i hand med trenden att man är intresserad av det lokalproducerade, och är villig att betala för det, säger Anna-Karin Fondberg.

Kärleken till hembygden var en av anledningarna till att Jämtlands Bryggeri skapade sin första öl 1996. Bryggeriet hade ännu inte fått sitt namn när de gjorde en hyllning till musikfestivalen Storsjöyran.

– Ölet blev Jämtlands President och bryggeriverket placerades i Pilgrimstad med sin mytomspunna källa utanför Östersund. Där är vi fortfarande kvar, säger bryggeriets vd Anders Thelenius.

Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones. Foto: Sandra Lee Pettersson
Annons
Annons
Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Foto: Evan Pantiel

I dag firar den ljusa lagern ett kvarts sekel och presidenten har fått sällskap av ett femtontal sorter. Totalt produceras runt 650 000 liter om året.

– Man kan kalla oss för ett av de större svenska mikrobryggerierna. Det är en fascinerande utveckling, både för öltyper och antalet bryggerier. Kanske blev vi banbrytande tack vare den engelske bryggaren David Jones. Han blev snabbt kultförklarad i öl-Sverige eftersom det tidigare inte funnits särskilt mycket hantverksöl. Han kom in och gjorde banbrytande lager och ale, och blev omtalad i hela landet.

Så det behövdes en britt för att kicka igång det nya Ölsverige?

– Lite så. David är förresten tillbaka hos oss igen som bryggmästare efter många år i England.

Även om Systembolaget spelar en viktig roll för landets mikrobryggerier, inte minst under pandemin när intäkter från krogar och barer nästan försvunnit, börjar allt fler se ökad efterfrågan från dagligvaruhandeln. Jämtlands Bryggeri har flera folköl, varav Bärnsten är den mest kända, och i Stockholm är några barer och butiker fullt fokuserade på folköl.

Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol. Foto: Evan Pantiel

En av dem ligger på Kocksgatan i Stockholm. Bottle Shop var Sveriges första kombinerade folkölsbar och butik. I källaren gömmer sig lite hemliga Underjord, ett av de bryggerier som såg dagens ljus 2020. Ägarna Rasmus Acking och Oliver Boson är också musiker, medan Mattias Andersson är bandledare. Tillsammans kombinerar de garagerock med underground-öl. Det var också via sitt band Mankind som de upptäckte en ny värld:

Annons
Annons
Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Foto: Evan Pantiel

– Vi har turnerat och druckit mycket god bärs i ölländer som Tyskland och Tjeckien. Under pandemin har vi varit dåliga på att vara band, så det fanns tid att utveckla bryggeriet, säger sångaren, gitarristen och numera bryggteknikern Rasmus Acking från bardisken:

– Jag skulle säga att vi gör öl på samma sätt som musik. Allt kommer från samma plats i hjärnan där idéer föds.

Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm. Foto: Evan Pantiel

Vi går nerför en vindlande trappa och hamnar underjord. Här står ett bryggverk och två jästankar, varav en alltid är full av poppande folköl.

– Storleken, eller litenheten, passar oss fint eftersom vi brygger det mesta direkt för baren. Det är en bra volym att lattja och experimentera med. Den ena innehåller ett suröl med hibiscus och svarta vinbär, den andra är en vildjäst lager som vi hoppas kan locka naturvinsvurmarna, säger Oliver Boson.

Fokus ligger på folköl, men i förlängningen kommer Underjord också att göra mer starköl. I dag når de framför allt krogar i kvarteren. Ingredienserna försöker de hämta så lokalt som möjligt. Maltsäcken som Rasmus Acking nu stuckit ner näsan i är full av balder, en nötig och aromatisk maltsort från Sörmland som var populär på 1940-talet.

– Just nu tittar vi på gamla bortglömda gårdsölsstilar, samtidigt som vi gillar att leka med råvaror som vi plockat under skogspromenaden.

Annons
Annons
Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Foto: Evan Pantiel
Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst. Foto: Evan Pantiel

Småskalighet, om än i något större form, hittas hos Ivan Keane på Lidingö. Den Dublinfödde ingenjören kom till Sverige och Ericsson vid millennieskiftet och blev kvar. För några år sedan fick han möjlighet till ett avgångsvederlag som blev grundplåten till Keane Brewing, bryggeriet som säljer folköl lokalt och starköl på öns Systembolag.

Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö. Foto: Evan Pantiel

Liksom undergroundbryggarna på Södermalm hämtar ensambryggaren Ivan sin malt på ekologiska Warbro kvarn utanför Katrineholm.

– Vi brygger nästan alla öl på balder. Jästen hämtar jag från Irland. Jag låter alla öl få ta sin tid i jästankarna, en lager kan ta upp till åtta veckor. Coronan har ju ökat fokus på folköl, och det har varit min räddning det här året. Många kunder kommer in och köper ölen direkt från oss. Det är riktigt cool, säger Ivan Keane som snart planterar egen humle på Lidingö.

Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö. Foto: Evan Pantiel
Annons
Annons
Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Foto: Jonas Lindgren

Ett av landets största mikrobryggerier är Oppigårds i Ingvallsbenning utanför Hedemora i Dalarna. Bryggeriet är inte bara Björn Falkeströms livsverk, utan också namnet på hans släktgård från 1700-talet. Den ursprungliga smedjan är fortfarande bryggeriets hjärta, även om Oppigårds idag mer andas toppmodernt hantverksbryggeri. Allt började när Björn redan som 13-åring lärde sig brygga vin hemma.

– Sedan var det i smedjan jag lärde mig brygga öl 1994. Då hade jag flyttat hem igen från Stockholm och en misslyckad yuppiekarriär, säger Björn Falkeström och skrattar.

Men det skulle dröja till 2003 innan Oppigårds officiellt tillverkade sin första öl: Golden Ale. I dag görs ett tjugotal sorter och totalt drygt två miljoner liter per år. Företaget har 22 anställda och omsätter 75 miljoner.

Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier. Foto: Jonas Lindgren

Hur förhåller sig ägaren idag till ordet mikrobryggeri?

– Jag har ju själv varit med att mynta det där begreppet. För mig handlar mikrobryggande mer om en tillhörighet och en inställning till vad man sysslar med. Jag har också startat från noll, därför känner jag sympati och samhörighet med bryggerier som gör kanske en bråkdel av våra volymer, säger Björn Falkeström.

Pangpang räknar sig till huvudstadens första hantverksbryggeri och är fortfarande ett av de mest exklusiva. 2010 hittade den då 25-årige Fredrik Tunedal en lokal i Hökarängen, och snart hade han funnit sin publik på renomméskapande restauranger runt Stockholm.

Annons
Annons
Jens Nilsson
Foto: Jens Nilsson
Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Foto: Pelle Piano

– Sedan dess har tempot skruvats upp i branschen på ett sätt som passar mig bra. För tio år sedan hade vi ett öl, en pale ale som folk tyckte var jättekonstig eftersom den stod i kontrast till ”stor stark” och makroölen. Nu har vi, bara i år, lanserat åtta sorter på Systembolaget, berättar Fredrik Tunedal.

Foto: Jens Nilsson

Snart blir PangPang ännu mer publikt. Fredrik Tunedal har fått provsmakningstillstånd, vilket innebär att det blir möjligt att provsmaka på alla de femtio sorter som PangPang producerat sedan start. Bland annat bygger man upp en uteservering och skapar plats inne i bryggeriet.

– För mig är det en stor förändring att det går att smaka bärs direkt på bryggeriet där hantverket får stå i fokus, helt utan mellanhänder. Jag har ju vikt mitt liv åt att försöka göra så bra öl som möjligt, säger Fredrik Tunedal.

Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang. Foto: Pelle Piano

Fyra mikrobryggerier i Stockholm

Underjord/Bottle Shop. Garagerockarna Mankinds pyttebryggeri en våning under folkölsbaren och butiken Bottle Shop på Södermalm. Små volymer, men ständigt nya spännande smaker som puttrar i källaren. bottleshop.se

Keane Brewing. Irländaren Ivan Keane gör hantverksmässig öl med internationell inspiration innanför stora fönster på Lidingö. Varje helg erbjuds personliga smakprovningar och guidningar på bryggeriet. keanebrewing.com

PangPang. Bryggaren Fredrik Tunedals livsverk PangPang i Hökarängen i södra Stockholm är ett välbekant namn för många kroggäster. I sommar öppnar han för allmänheten att få smakprov på bryggeriets elvaåriga historia. pangpangbrewery.se

Stockholm Brewing Company. I bryggeriet i Frihamnen hittar man allt från tysk lager till välhumlad ipa, men de är främst kända för ekfatslagrad öl i belgisk tradition. Serveras på krogar som Adam & Albin, Lilla Ego och Mathias Dahlgrens Matbaren.

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons