”Vi gör öl på samma sätt som musik”

Foto: Evan Pantiel, Sandra Lee Pettersson

Från 40 till 400 bryggerier på 20 år. Den svenska bryggerinäringen har bokstavligen exploderat. SvD Mat & resor hälsar på hos ställena där det bubblar som bäst.

Under strecket
Publicerad
Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Folkölet Bärnsten har blivit ett av Jämtlands Bryggeriers kännemärken.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Anders Thelenius på Jämtlands Bryggeri låter lagermalt från West Yorkshire i England rinna genom fingrarna.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Jämtlands Bryggeris vd Anders Thelenius delar öltankar med den banbrytande brittiske bryggmästaren David Jones.

Foto: Sandra Lee Pettersson
Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Källaröl under produktion hos Underjord på Södermalm i Stockholm, ett av de 40 bryggerier som såg dagens ljus i fjol.

Foto: Evan Pantiel
Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Musikern och mikrobryggaren Rasmus Acking med ett glas av det lagerlika vildölet Busfrö bakom bardisken på Bottle Shop i Stockholm.

Foto: Evan Pantiel
Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Olga Boson är barchef på Bottle Shop i Stockholm. Här inspekterar hon en burk med kveik, västnorsk gårdsjäst.

Foto: Evan Pantiel
Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Ivan Keane utanför sitt nya bryggeri på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Den irländske hembryggaren Ivan Keane är idag ölmakare på heltid på Lidingö.

Foto: Evan Pantiel
Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Klassisk bonnabygd hos Oppigårds utanför Hedemora – numera också platsen för ett av landets mest välrenommerade bryggerier.

Foto: Jonas Lindgren
Jens Nilsson
Foto: Jens Nilsson
Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Fredrik Tunedal putsar på bokstäverna till sitt bryggeri PangPang.

Foto: Pelle Piano
Annons

För 25 år sedan drack vi slentrianmässigt en stor stark från några av landets då 18 bryggerier. Visst, Systembolaget hade en del intressant importöl på hyllorna, men kreddiga kunskaper om maltdrycker var absolut ingenting som strösslades med under middagsbjudningarna.

Men så hände något, när nykomlingar som Nils Oscar i Stockholm och Jämtlands Bryggeri utanför Östersund började brygga. Sedan dess har Sveriges produktion och konsumtion av öl gått spikrakt upp. 2010 hade antalet bryggerier ökat till hela 100 stycken, och många trodde nog att det var dags att skruva åt kranarna. I själva verket blev det precis tvärtom.

Annons
Annons
Annons