Annons

Vi gillar bonden – men köper inte produkterna

Närmare fyra av fem konsumenter tycker att den svenska bonden gör ett bra jobb med att ta fram råvaror med hög kvalitet. Ändå köper vi allt mindre svenskt, skriver Christel Gustafsson, Jordbruksverkets landsbygdsstrateg.

Under strecket
Publicerad

Förtroendet för den svenske bonden har aldrig varit större. 78 procent av svenskarna tycker att den svenske bonden gör ett bra jobb med att ta fram råvaror med hög kvalitet. Samtidigt minskar den del av matkassen som är producerad av svenska bönder. En paradox?

I en undersökning som vi nyligen har gjort säger svenska konsumenter att de har ett högt förtroende för hur den svenska maten produceras. Högst förtroende har de för bonden, 78 procent tycker att den svenske bonden gör ett bra jobb med att ta fram råvaror med hög kvalitet. I samma undersökning frågade vi om vad som är kvalitet när det kommer till mat. God djurhållning och miljöhänsyn kom före god smak i svaren. Kvalitetsaspekter där Sverige ligger i toppklass. Vi har friska djur sett till vår låga användning av antibiotika och att vi lyckats hålla flera allvarliga smittsamma sjukdomar, som är vanliga i resten av EU, borta från Sverige. Vi är föregångare när det gäller klimatsmart mjölk och våra grisar har knorr. Samtidigt är den långsiktiga trenden tydlig. Produktionen av mjölk och griskött minskar och många bönder upplever att det är svårt att få lönsamhet i jordbruket.

Annons
Annons
Annons