Vi förvirras av alla motstridiga kostråd

Kostråd ”Vad ska man tro på, tro på, tro på, när, tro på när det är så här? Jag hoppas ändå på ett lyckligt slut.” Tomas DiLevas sångrader är sannerligen sanna då det gäller vår mat. Kostråden är motstridiga, allt från att frossa i fett till att bara äta rått. På livsmedelsverket manar man till måttlighet. Matcirkeln fungerar fortfarande för att hålla dig frisk.

Under strecket
Publicerad

Peter Ljungsberg är ayurvedisk hälsorådgivare. Han tycker inte att man ska stirra sig blind på olika kostråd. Det är bättre att följa sin inre röst.

Annons

”Vi lagar ingen mat. Inga livsmedel ska hettas upp över 45 grader. Då skadas enzymerna och kroppen kan inte längre tillgodogöra sig dem och vi får inte i oss den näring vi behöver.”
”En gång i tiden kunde människan leva på rått kött. Men våra system har blivit förfinade och därför mår vi idag bäst av att tillaga vår mat.”
”Ät choklad och drick vin varenda dag, men i måttlig mängd.”
Ja, det är inte lätt att veta vad man ska tro på. Aldrig har väl kostråden varit så många som nu. Ena dagen är det mycket fett som gäller, nästa är det just det som ska bort. Somliga är på krigsstigen mot mjölk, andra farligförklarar kött. Några jagar kolhydrater.

– Det viktigaste är nog att rätt person hittar rätt grej, menar Peter Ljungsberg, som är ayurvedisk hälsorådgivare som driver en butik i centrala Stockholm.
Den 5 000 år gamla traditionella indiska medicinvetenskapen ayurveda lanserades i västvärlden på 1980-talet. Ayurveda betyder ”läran om livet” och praktiseras fortfarande i stor omfattning i Indien, där den
delvis integrerats med skolmedicinen. Ayurvedisk medicin omfattar ett stort sortiment av läkemedel, men föreskrifter om hygien och kost är också viktiga behandlingsmetoder.
Peter Ljungsberg tror att det farligaste kring alla kostråd och dieter är att vi tappar vår inre röst och får ett analytiskt förhållande till maten.

Annons
Annons
Annons