Foto: George Scintilla

”Vi får inte så mycket för skattepengarna”

Författaren och samhällsanalytikern Nima Sanandaji menar att Sverige byggdes starkt av marknadsekonomi, och våra normer och värderingar. Och att den stora välfärdsstaten urholkar det som länge var svensk kultur.

Publicerad

I dina böcker ”Scandinavian Unexceptionalism” och ”Debunking Utopia” skriver du om myten om den framgångsrika nordiska välfärdsmodellen. Vad är myten?

– Nordiska länder har många attribut som andra skulle vilja att deras länder hade. Det handlar om hög levnadsstandard kombinerad med ekonomisk jämlikhet, välfärd och sociala utfall som lång livslängd. Detta har använts i årtionden som argument för socialism internationellt. Efter kommunismens fall seglade nordiska länder upp som det främsta, snart enda, argumentet för att socialism i någon form faktiskt fungerar. Bernie Sanders och andra pratar ständigt om Norden. Men deras berättelse stämmer inte med historien. Socialism gjorde inte nordiska länder rika. Fria marknader har alltid varit receptet för Nordens välmående. Det enda nordiska land som verkligen har testat socialism är Sverige – med löntagarfonderna. Jag vet inget exempel på sämre ekonomisk politik i ett demokratiskt land i modern tid.