Annons
X
Annons
X

Vi får inte överge Afghanistan

Vad angår oss egentligen Afghanistans affärer? Uppenbarligen inte särskilt mycket, säger de som pessimistiskt tolkar det annalkande slutet för den internationella truppinsatsen som ett bevis för att omvärlden överger Afghanistan.

Foto: TOMAS ONEBORG

KOLUMN STIG FREDRIKSON

LÄS MER:
”Hans Rosling: Bojkotta inte, det är så destruktivt”

Att många afghaner fruktar för framtiden är asylansökan från de 24 tolkar som bistår den svenska truppstyrkan ett bevis för. Tack vare SvD:s rapportering har vi fått veta vilken oumbärlig insats de gör för svensk militär.

Ändå är det inte självklart att de ska få skydd i Sverige, trots att de har anledning att frukta talibanernas hämnd när svenskarna rest hem.

Annons
X

Den internationella militära insatsen i Afghanistan kommer att avslutas inom två år. Det är oundvikligt. President Obama har insett att inte ens världens mäktigaste armé kan vinna en militär seger i Afghanistan.

Det längsta krig som USA har varit indraget i kommer att avslutas 2014, oavsett vad resultatet av presidentvalet i november blir.

Och när USA tar hem sina trupper kommer alla andra i den internationella insatsen, inklusive Sverige, att göra likadant. Det finns en befogad oro i omvärlden för att de afghanska säkerhetsstyrkorna inte ska klara av att ta över och att talibanerna bara bidar sin tid för att flytta fram sina positioner. Ändå finns det inga alternativ. Afghanistan har alltid nött ut alla utländska inkräktare tills de har gett upp.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  LÄS MER:
  ”Svensk flathet inför rysk rätsröta”

  Den sovjetiska invasionen i december 1979 var en fatal felbedömning efter att hökar i den sovjetiska partiledningen, försvarsminister Ustinov och KGB-chefen Andropov, hade lurat i partichefen Brezjnev att allt skulle gå som en dans för den oövervinneliga sovjetiska armén.

  I stället körde invasionsstyrkorna fast, år efter år. 14500 unga soldater kom hem i zinkkistor till sörjande familjer. Ännu fler fick bestående skador både fysiskt och psykiskt. Afghanistankriget bidrog till att undergräva befolkningens tro på sovjetsystemet i kanske lika stor grad som glas-nost och perestrojka. 1989 gav Gorbatjov order om fullständig reträtt.

  Nu har även alla deltagar- länderna i den internationella Isaf-styrkan i Afghanistan satt en definitiv slutpunkt för den militära insatsen. Men den måste ersättas av en ökad civil insats. Alla de afghaner som inte vill se sitt land talibanstyrt ännu en gång, får inte överges.

  Sverige ger redan i dag uppemot en miljard kronor i stöd och hjälp åt att bygga det afghanska samhället. Om ett par år är Afghanistan Sveriges största biståndsland.

  Svenska Afghanistankommittén har under flera årtionden på ett föredömligt sätt visat vägen för ett bistånd som inte är militärt utan hjälper människorna till ett bättre liv inte minst genom undervisning och sjuk- och hälsovård.

  Det internationella samfundet får inte svika alla de flickor som i dag går i skola eller de mödrar som överlever en förlossning tack vare utländskt bistånd. Det är vi skyldiga det afghanska folket.

  Stig Fredrikson är journalist, författare och mångårig utrikeskommentator på SVT.
  stigfredrikson@gmail.com*

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X