Annons
X
Annons
X

”Vi får inte förvandla fåren till grisar”

Kritik kommer från flera håll mot att hålla får och lamm instängda. Debattören och EU-parlamenterikern Marit Paulsen (FP) tycker att det borde vara självklart att dessa djur ska kunna få vara både inne och ute.

– Vi ska inte förvandla fåren till grisar, säger Paulsen till SvD.se.

Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX OCH INGVAR KARMHED

EU-parlamentarikern Marit Paulsen svarar i Bryssel och är inte insatt i detalj i frågorna. Men hon har själv haft får och tycker att det borde vara självklart att de har möjlighet att fritt kunna gå ut även om det är kallt på vintern.

– De har faktiskt ull och det gör inget att det är kallt, de går gärna ut ändå. Det borde vara en rättighet för får och små lamm att få gå ut om de vill, säger Marit Paulsen och undrar om inte lagstiftningen är sådan.

Hennes medarbetare i bakgrunden upplyser snabbt om att fåren liksom korna garanteras rätten att vara inomhus och ha ligghall, men däremot är det inte självklart att de har rätt att vara ute. Det kravet dyker upp först i samband med betesäsongen där datum är olika i Sverige.

Annons
X

Marit Paulsen vill ändå poängtera att ”vi ska inte förvandla får till grisar” och att de inte bör hållas instängda.

– Det bör finnas en lagstiftning som säger att får ska ha rätt att gå ut.

Hon känner också igen diskussionen om att förmå tackorna att lamma tätare, tre gånger på två år.

– Det bör man titta väldigt noga på innan man genomför. Det får inte vara för tätt mellan lammningarna. Lite försiktighet är viktigt här.

Djurskyddet Sverige är starkt kritiskt till den nya produktionsformen som vuxit fram snabbt i Sverige.

– Vi tar avstånd ifrån det och tycker att det är oroande. Tankarna går till intensiv kycklingproduktion. Vi är inte där än men risken är att det här bara är början, säger Djurskyddets ordförande Sven Stensson.

Han pekar på att trenden när det gäller kyckling, grisar och kor idag går mot en ökad lösdrift.

– Lammen ska gå ute och ha det bra. De är en symbol för öppna landskap och jag är övertygad om att 98 procent av alla konsumenter tror att de går ute. Får ska inte stängas in och tas ifrån sitt naturliga beteende, säger Sven Stensson.

Annons
Annons
X
Foto: JOHAN ENGMAN / SCANPIX OCH INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X