Annons
X
Annons
X
Konst
Kommentar

Håkan Lindgren: Allt mer bisarra inskränkningar av rätten att fota

Svenska Wikipedia får inte lägga ut foton av skulpturer och andra konstverk på offentlig plats utan att betala ersättning till upphovsmännen, beslutade Högsta Domstolen under måndagen. Att Wikipedia inte tjänar pengar på bilderna ”saknar betydelse”, skriver HD i den märkliga motiveringen till domen.

Evert Taube-statyn på Riddarholmen är ett exempel på offentlig konst.
Evert Taube-statyn på Riddarholmen är ett exempel på offentlig konst. Foto: Leif R Jansson/TT

2014 stämdes Wikimedia Sverige, en oberoende stödorganisation till Wikipedia, av organisationen Bildupphovsrätt i Sverige (BUS). Stämningen gällde sajten offentligkonst.se, ett ideellt Wikipedia-projekt som ”syftar till att bli den första nationella databasen för offentlig konst i Sverige.” På sajten har frivilliga fotografer lagt upp foton av offentliga konstverk, som Nils Ferlin-statyn på Klarabergsgatan, eller K G Bejemarks arbetare som tittar upp ur en gatubrunn utanför Slussens T-banestation.

Databaser har ”typiskt sett ett icke obetydligt kommersiellt värde”, anser HD. Att det kommersiella värdet i det här fallet är noll tar man ingen hänsyn till. Facebook kan också betraktas som en databas, rent av en databas som det tjänas en hel del pengar på, men om lagen medger att folk sprider bilder med Nils Ferlin i bakgrunden går HD inte in på. HD noterar att upphovsrättslagen däremot tillåter att man säljer vykort av kända skulpturer eftersom lagstiftarna ansåg att detta hade ”mycket liten ekonomisk betydelse för konstnärerna”.

Domen ingår i en dubbelriktad utveckling. Mobiltelefoner och sociala medier gör att det tas och sprids mer bilder än någonsin, men det verkar inte som om det ökade fotograferandet gör oss mer vana vid bilder, eller mer avtrubbade, för samtidigt får vi allt mer bisarra inskränkningar av rätten att ta bilder på allmän plats.

Annons
X
Nils Ferlin-statyn på Klarabergsgatan. Foto: Jurek Holzer

Den som vill ta ett foto av Eiffeltornet på kvällen behöver tillstånd, eftersom belysningen är upphovsrättsskyddad.

Flera länder har strängare regler än Sverige: den som vill ta ett foto av Eiffeltornet på kvällen behöver tillstånd av Société d’Exploitation de la Tour Eiffel, eftersom belysningen är upphovsrättsskyddad, enligt fotosajten Dpreview.com.

En värld utan upphovsrätt är den bästa present vi kan ge framtidens storföretag. Upphovsrätten skyddar de små mot de stora, men det gör den bara om den fungerar som det var tänkt. När det inte längre går att ha en ideell sajt om svensk offentlig konst – konst som redan är betald med offentliga medel – är det dags för en upphovsrättsreform.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Evert Taube-statyn på Riddarholmen är ett exempel på offentlig konst.

  Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 2

  Nils Ferlin-statyn på Klarabergsgatan.

  Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X