Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

”Vi dricker inte mer men vi dricker bättre vin”

Foto: Christopher Hunt

Börsaktuelle vinimportören Emil Sallnäs om svenskens ökade vinintresse och konsten att balansera passion och business.

Text: Hugo Rehnberg - 14 december 2021
Annons

Sveriges mest framgångsrika vinhandlare ville egentligen bli diplomat. Redan vid tidig ålder började Emil Sallnäs plugga franska för att vara redo för ambassadlivet. Men när han var 20 år hade han tänkt om och ville i stället bli kock. Han praktiserade på en hotellrestaurang i Bryssel och lärde sig massor om mat, vin och livet. Efter att ha pluggat internationell ekonomi i Uppsala hamnade han så småningom på Axfood och därefter på Giertz Vinimport.

– Där var det som att cirkeln slöts och jag fick användning av allt jag lärt mig dittills: ekonomi, mat, vin och franska, säger Emil Sallnäs från sitt kontor på Blasieholmen i Stockholm.