Vi-butiker stämmer Axfood

Axfood försvårar för de enskilda Vi-butikerna att ta banklån. Och det är bara ett sätt för Axfood att snedvrida konkurrensen. Det hävdar Vi-handlarna och stämmer nu Axfood inför Marknadsdomstolen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Striderna mellan Axfood och utbrytarna Vi-butikerna fortsätter. Vi-handlarna stämmer nu Axfood inför Marknadsdomstolen för att de anser att Axfood utnyttjar sin dominerande ställning på marknaden och försöker begränsa konkurrensen.
Men Vi-handlarna har redan tidigare vänt sig till Konkurrensverket med samma fråga, men verket valde i våras att inte ta upp fallet. Nu går Vi-handlarna istället själva direkt till MD.

– Det är kontigt att de anser att vi har en dominerande ställning, med tanke på att Axfood har 13 procent av marknaden i Sverige och runt 10 i Stockholm där Vi är större, säger Kenneth Wall, informationschef på Axfood.

Konflikten började i höstas, då Vivo Stockholm med 80 butiker bröt samarbetsavtalen med Axfood och istället började köpa in sina varor från den skånska grossisten Bergendahls. I januari bytte Vivo-kedjan namn till Vi.
Axfood agerade genom att säga upp hyreskontrakten för några handlare och hota ytterligare ett antal med uppsägning om de inte gick tillbaka till inköpssamarbetet med Axfoods grossist Dagab, en åtgärd som i sin tur fick Vi-handlarna att vända sig till Tingsrätten för att överklaga uppsägningarna.

– Det händer nya saker hela tiden. Det nya från Axfood är att de blockerar finansieringen för butiker som vill låna pengar, säger Vi-butikernas vd Hans Carlsson.
När butikerna hade Axfoodbolaget Dagab som grossist, hade Dagab en så kallad företagsinteckning i butikerna om dessa inte skulle kunna betala. Det är denna inteckning som Axfood nu utnyttjar, enligt Hans Carlsson.
– När handlarna vill ta lån, då finns det redan en inteckning och det kostar mycket att göra en till. Normalt släpper den andra sidan säkerheten när de inte längre har någon anledning att ha den, säger han.

Kenneth Wall tycker att situationen är absurd och att Vi-butikerna försöker förvränga bilden.
– Anledningen till att vi har säkerheten är ju just om handlarna bryter mot avtalet. Det finns många delar utöver livsmedelsleveranserna där det är viktigt att vi har säkerheten. Bland annat är många handlare andra hands hyresgäster, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons