Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

”Vi bråkar om inredningen varje dag”

Foto: Klas Sjöberg
Text: Catharina Swartz - 22 mars 2017
Annons

SvD Perfect Guide är stolta över att presentera våra nya designkrönikörer, paret Lina Kjellvertz och Edin Memic Kjellvertz, som driver de populära inredningsbutikerna Dusty Deco i Stockholm. Precis som i deras eget hem blandas här handplockade designermöbler med modern fotokonst och kitschiga inredningsdetaljer. Dessutom byts prylarna ut hela tiden.

– Under våra 13 år tillsammans har vi flyttat lika många gånger. Vi är båda kreativa och rastlösa själar som älskar att hitta på nya saker och göra om. Sen är vi riktiga ”horders”, det var när vi började stapla vardagsrumsmöblerna på varandra som vi insåg att vi var tvungna att sälja av en del. För drygt sex år sedan öppnade vi helgbutik i ett garage längst bort på Gärdet, och på den vägen är det, säger Edin.

Numera har Dusty Deco flyttat ut ur garaget och i dag finns två butiker, på Hornstulls strand samt på Brahegatan i Stockholm. Parets stora designintresse är inte bara viktigt i yrket, utan även för relationen.

– Det är kul att dela en passion. Vi får båda gåshud av en riktigt snyggt inredd restaurang. När vi är ute och reser ihop fantiserar vi ofta om hur husen som vi går förbi är inredda, och vilka som bor där. Men vi har rätt olika smak, så vi bråkar om inredningen hemma så gott som varje dag, medger Lina.

Annons
Annons

– Jag är nog ganska ombytlig men gillar designklassiker och är svag för italiensk design. Just nu är jag inne på 50-talsstil à la Los Angeles, med stora blanka sideboards i teak eller jakaranda och puffiga sammetssoffor, berättar Edin.

Och du då, Lina?

– Jag brukar fastna för mer naturliga former och material, en lite mer bohemisk stil. Sen är jag svag för allt djurformat och djurmönstrat. Det är en salig blandning hemma, men undermedvetet finns det ändå någon sorts röd tråd.

Bästa inredningsfyndet ni gjort?

– Ett par magiska vägglampor i 60-talsstil som jag köpte på Blocket. Jag vill göra om vår bortglömda gästtoalett till en excentrisk hotelltoalett med kakel lagt som fiskbensparkett och mörka träpaneler, så de skulle passa bra där. Men vi får se vad Edin tycker, säger Lina.

Ni har två småbarn hemma. Hur mycket anpassar ni inredningen efter dem?

– Inte alls. I dag smygmålade vår treåriga dotter Lola ett konstverk på väggen, sen tejpade hon ihop Edins nya dyra fotobok. Så där är det varje dag, vi har gett upp. Vi är tacksamma att vi har så mycket vintagemöbler hemma att kladdiga handavtryck kan kallas för patina, säger Lina.

Vad kommer era inlägg på SvD Perfect Guide att handla om?

– Inredningsinspiration och designtips från våra resor. Sen vill vi hjälpa folk att få till en snygg inredning hemma. Många vet vilka möbler de gillar när de ser dem på bild eller i en butik, men vet inte hur man får dem att passa i ett hem, det är vi bra på, avslutar Edin.

Annons