Annons

Axel Andersson:Vi borde värna mer om vårt djupaste mörker

Natthimmel över savannen.
Natthimmel över savannen. Foto: Anders Good/TT

När såg du en svart natt senast? I en tid när det finns ljus överallt och nästan jämt, har mörkret blivit alltmer sällsynt. Två författare har i varsin bok gett sig i kast med att undersöka vad det har fått för effekter.

Under strecket
Publicerad

Ungefär 60 procent av alla européer och ungefär 80 procent av alla nordamerikaner bor där Vintergatsbandet inte längre är synligt. Kvällshimlen där ovan är ”sövd som sjuklingen på läkarbordet” som i T S Eliots dikt ”J Alfred Prufrocks kärlekssång” från 1915. Men till skillnad från Eliot, i Gunnar Ekelöfs översättning, är det inte bara smog som smutsgult hemsöker oss. Natten och vår plats i himlavalvet döljs bakom allt värre ljusföroreningar. Klara, starka lyktor i sömnlösa städer har börjat förändra förnimmelsen av dygnets cykliska takt. Natten, och inte minst stjärnhimlen, kanske har blivit något av ett val, eller till och med en lyx. Inte minst ökar astroturismen bland dem som har råd att ge sig av till platser opåverkade av konstgjort ljus för att nostalgiskt beskåda mörkret från förr. 

Två nya böcker vänder sig mot natten och mörkret. Norska journalisten Sigri Sandberg undersöker i ”Mørke. Stjerner, redsel og fem netter på Finse” (Samlaget) sin önskan att ge sig av från staden för att möta mörkerrädslan ensam i en stuga på fjället. De fem nätterna utgör ramverket till en vindlande reflektion över allt från vetenskap till poesi. Den unga engelskan Tiffany Francis, med ”Dark skies. A journey into the wild night” (Bloomsbury), skriver medvetet in sig i en brittisk naturlyrisk och lokallitterär tradition. Kapitlen förvandlas till essäistiska promenader genom inre och yttre landskap. Francis är mer fascinerad av natten än rädd för mörkret och upptäcker inte bara hembygden i dunkel nära South Downs i södra England. Hon reser också till det arktiska mörkret i Tromsø och den eteriska nordiska sommarnatten utanför Helsingfors.

Annons
Annons
Annons