Annons
X
Annons
X

Vi bjuder in alla goda krafter till dialog

Vi kommer att bjuda in alla partier i Stockholms fullmäktige, boende, föreningar och organisationer, för en dialog om upploppen i förorterna. Vi måste arbeta gemensamt för att se till att det här inte händer igen, skriver Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

BRÄNNPUNKT | UPPLOPPEN I FÖRORTERNA

När man pratar med boende i dessa områden så står det klart att det finns en oerhörd frustration.
Karin Wanngård

Det som händer runtom i Stockholm är oroande och djupt tragiskt. Veckan har präglats av våld, bränder och upplopp. Någonting har gått väldigt fel. Det viktigaste nu är att våldsamheterna upphör. Det måste till en dialog och en ordentlig utredning av vad som har hänt. Det är oacceptabelt att vandalisera och kasta sten mot brandkår och polis. Samhället måste markera kraftigt mot alla typer av våld och skadegörelse. En del människor uppger också att de blivit utsatta för våld och rasistiska kränkningar av polisen. Om det stämmer så är det inte bara oacceptabelt, utan också olagligt.

Det viktigaste nu är att våldsamheterna upphör och att vi får igång ett samtal om vad som har hänt och om vad som behöver göras. Ansvaret för att få igång en sådan dialog vilar på oss som arbetar politiskt – oavsett partifärg. Vi kommer att ta initiativ till en sådan dialog, där vi bjuder in alla partier i Stockholms fullmäktige, boende, föreningar och organisationer. Alla goda krafter i vår stad måste gemensamt arbeta för att se till att det här inte händer igen.

Annons
X

Oavsett vad det är som har utlöst händelserna i Husby och andra delar av Stockholm måste lösningarna vara politiska. Vi behöver hitta konkreta lösningar på de problem som finns i människors vardag. Vi måste få ner ungdomsarbetslösheten. Massarbetslösheten i ytterstaden måste pressas tillbaka. Vi måste se till att alla som går i skolan får den kunskap och det stöd de behöver och vi måste skapa en trygg och lugn miljö för alla stockholmare oavsett var i staden vi bor. Det är allas vår gemensamma framtid detta handlar om.

Det går bra för Stockholm, men det går inte bra för alla stockholmare. I vissa delar av staden, till exempel Rinkeby-Kista, finns det både stora och välmående företag men även människor som har det allra svårast. Där man har lägst utbildning, lägst inkomst, den högsta arbetslösheten och de sämsta skolresultaten. Det är två olika världar som existerar i samma stadsdel. Det är djupgående strukturella skillnader som bara kan mötas med ett långsiktigt politiskt arbete. Att säga att det bara är de boendes ansvar visar på en sällsynt trång analys av problemet, och på en ganska häpnadsväckande ovilja att ta ansvar.

Det finns inga enkla förklaringar till att den här situationen har uppstått. Och det finns inte heller några enkla lösningar. Men när man pratar med boende i dessa områden så står det klart att det finns en oerhörd frustration – samtalen vittnar om nedskärningar snarare än satsningar. Resultatet blir en känsla av hopplöshet och att samhället inte bryr sig.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi tror att det finns ett par saker som behöver göras på en gång. Vi behöver satsa på omfattande, öppna, förebyggande verksamheter som öppna förskolor, parklekar, fritidsgårdar, familjecentraler, ungdomsmottagningar och mötesplatser för föreningar. Socialtjänsten måste också få en rimlig chans att utföra sitt arbete, idag går personalen på knäna.

  Från staden och statens sida så kan vi flytta ut delar av förvaltningar och myndigheter till dessa områden för att skapa arbetstillfällen och en mer blandad stad. Vi behöver satsa på skolan och förskolan så att alla elever får samma möjligheter till lärande och kunskap. Idag har vi en situation där lärarna har allt mindre tid att lära ut, utvecklingen har varit negativ under flera år. Det går att ändra på från politiskt håll om bara viljan finns. Vi får inte heller glömma fritidspersonal, kuratorer och andra som är minst lika viktiga för helheten.

  Sist men inte minst så måste vi skapa arbetstillfällen. I Husby har vi en situation där nästan hälften inte arbetar. Det här skapar osäkerhet, tär på självförtroendet och eroderar framtidstron. En anställning ger inte bara ekonomisk trygghet, den ger också bättre självkänsla och större personlig frihet.

  Alla i Stockholm har inte samma möjligheter att fullt ut forma sina liv – det finns stora klyftor i vår stad, vi ser den verkligheten varje dag i vårt politiska arbete. Det är en utveckling som vi från politiskt håll måste bekämpa. Det går att ändra på situationen, men då måste det till politiska beslut som tar situationen på allvar.

  KARIN WANNGÅRD (S)

  oppositionsborgarråd

  Tidigare debattartiklar om förorten:

  Läs även

  Facit: 23 platser på fem nätter svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X