Annons

Åsa Wikforss:Vi behöver varandra för att förstå oss på världen

Åsa Wikforss efterträder Sara Danius på stol nr 7 i Svenska Akademien.
Åsa Wikforss efterträder Sara Danius på stol nr 7 i Svenska Akademien. Foto: Fredrik Sandberg, Dan Hansson, Bertil Enevåg Ericson/TT

Vi lever i en tid då kunskapen får allt fler högljudda fiender. Bara genom att ansvarsfullt vårda våra samlade erfarenheter och insikter håller vi mörkret stången, konstaterar den nya akademiledamoten Åsa Wikforss i sitt inträdestal.

Under strecket
Publicerad

Vad är en människa? Detta är kanske filosofins första, mest ursprungliga fråga. Den ställdes av antikens filosofer och den ligger till grund för ett antal av den samtida filosofins centrala forskningsområden – språkfilosofin, medvetandefilosofin, kunskapsteorin och moralfilosofin. Frågan tillhör förstås inte bara filosofin längre, utan återfinns inom många andra forskningsområden. Men även om filosofin måste stå i nära kontakt med de empiriska vetenskaperna så närmar den sig den mänskliga naturen på ett distinkt sätt: genom att systematiskt utforska de mest grundläggande dimensionerna hos den mänskliga tillvaron.

Människan är inte bara kropp utan har också ett medvetande. Detta är mångfacetterat. Det handlar om vårt tänkande: förmågan att resonera, reflektera och föreställa sig. Det handlar om våra känslor, inte bara rädsla och glädje utan komplicerade mänskliga känslor som längtan, avund och ånger. Och det handlar förstås om våra sinnen: smak-, hörsel-, känsel- och synintryck som tillsammans gör världen tillgänglig för oss. Att förklara hur medvetandet förhåller sig till världen, både till den fysiska kroppen och till dess omgivning, hör till den samtida medvetandefilosofins centrala utmaningar.

Annons
Annons
Annons