Annons

”Vi behöver tänka om helt i sjukvården”

Ett samhälle ska kunna ta hand om sina sämst ställda, de sjukaste men så är det inte idag, skriver Johan Frostegård.
Ett samhälle ska kunna ta hand om sina sämst ställda, de sjukaste men så är det inte idag, skriver Johan Frostegård. Foto: Bosse Johansson, Joakim Ståhl

Det är en ren önskedröm att primärvården ska vara lätt tillgänglig för befolkningen under dygnets alla timmar. Primärvården kommer inte att fungera på det sätt som utredare och makthavare tänker sig, skriver professor Johan Frostegård i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

I svaret på min debattartikel från 24/5 tar allmänläkarna Jens Lunnergård och Anders Loohagen egentligen inte upp någon av de stora problem som jag beskriver: åldringar som ligger i dygn på britsar på akutsjukhusen; långa köer till cancervård, psykiatri och primärvård. Det är svårt att få läkare att arbeta i primärvården, och svårt att få patienterna att gå dit, än mer så med millenniegenerationen, födda på 80- och 90-talet.

Till detta kommer en ständigt expanderande byråkrati och märkliga ekonomiska styrsystem som tycks baserade på dålig nationalekonomisk vetenskap samt en avprofessionalisering där läkaretiken trängs tillbaka.

Annons
Annons
Annons