Annons

Thomas Gür:Vi behöver tala om priset för olika beslut

Polis övervakar kön av ankommande asylsökande vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015.
Polis övervakar kön av ankommande asylsökande vid Hyllie station utanför Malmö i november 2015. Foto: Johan Nilsson / TT
Under strecket
Publicerad

Terrordådet på Drottninggatan har också ökat vikten av bättre och strängare översyn av migrationen till Sverige och av vad som händer med dem som får avslag på sina asylansökningar och ”avviker”, som den tekniska termen lyder. Ingen vet riktigt hur många det rör sig om, men enligt Migrationsverket handlar det om cirka 25  000 personer sedan 2011, och enligt verkets prognos kan det komma att bli mer än 50  000 personer fram till 2021.

Vi kommer därför att behöva ökade kontroller, fler avvisningar, längre karenstid (än nuvarande fyra år) för den som fått ett avslag, att få söka asyl ånyo, så att det inte ”lönar sig” att hålla sig gömd i Sverige. Vi kommer att behöva minska incitamenten för ”avvikande” att hålla sig kvar i Sverige – det finns fortfarande en riksdagsmajoritet som inte vill avskaffa de lagar som infördes 2013 och som ger utlänningar som håller sig undan avvisning, rätt till fri sjukvård, fri skolgång och ibland även försörjningsstöd.

Annons
Annons
Annons