Annons
Debatt

Vi behöver resurser för att rädda hotat kulturarv

I Musikverkets samlingar finns bland annat exklusiva ljudinspelningar av folkmusik och intervjuer med musiker som riskerar att gå förlorade. Bilden är tagen på Bingsjöstämman i Dalarna 1994.
I Musikverkets samlingar finns bland annat exklusiva ljudinspelningar av folkmusik och intervjuer med musiker som riskerar att gå förlorade. Bilden är tagen på Bingsjöstämman i Dalarna 1994. Foto: Pawel Flato/TT

KULTURDEBATT Musikverket ansvarar för en kulturhistorisk skattkammare, men stora delar av detta kulturarv riskerar att gå förlorat. 22 000 teaterföremål och en stor mängd ljudinspelningar är i behov av akuta insatser. De kan fortfarande räddas, men det kräver extra resurser nu. Och det kan inte vänta.

Under strecket
Publicerad

I arkiv och museer finns våra kollektiva minnen, våra nycklar till historien och till framtiden. Musikverket ska enligt instruktionen ”… dokumentera, bevara, främja, bygga upp kunskap om och tillgängliggöra teaterns, dansens och musikens kulturarv.” Med nuvarande anslag är det inte möjligt att fullgöra uppdraget för teatersamlingen och en stor del av ljudinspelningarna.

22 000 teaterföremål förvaras i Musikverkets arkivdepå i Nacka, bland annat scenografimodeller, oljemålningar och kostymer. Där finns också omkring 800 000 fotografier och cirka 2 800 hyllmeter med övrigt arkivmaterial.

Annons
Annons
Annons