Annons

Vi behöver locka hit utländska talanger

Debatten om invandring missar det viktiga perspektivet att Sverige behöver locka utländska talanger. Reformer bör göra det attraktivt för experter att flytta till Sverige, och utan byråkratiskt krångel kunna börja jobba. Det skriver Nima Sanandaji och Fabian Wallen.

Under strecket
Publicerad

Invandringsfrågan har hamnat i centrum för svensk politik. Bland liberala tänkare och ekonomer pågår en intensiv diskussion om invandringen ska regleras, eller om gränserna ska bli helt öppna. Socialdemokraterna och stora delar av fackföreningsrörelsen vill hämma arbetskraftsinvandringen. Och Sverigedemokraterna rider på vågen av invandringskritik. Trots att så många röster hörs har utgångspunkten blivit ensidig. Det möjlighetsbaserade perspektivet lyser med sin frånvaro.

Varför inte ta inspiration från andra utvecklade länder, där debatten fokuserar mer på hur attraktionskraften för utländska talanger kan stärkas? Detta perspektiv är högst aktuellt i Sverige, där arbetsgivare trots stort behov och gott internationellt rykte brottas med att locka kvalificerade medarbetare från omvärlden.

Annons
Annons
Annons