Annons
X
Annons
X

Vi behöver inte ett nytt statligt register

Råkar du vara jude eller medlem i en fackförening? Då ska du registreras i ett nytt statligt register. Det kan låta som en dåligt skämt, men regeringen har lagt fram ett skarpt lagförslag som får de konsekvenserna, detta kan bli verklighet 1 januari 2013, skriver Gustav Nipe, förbundsordförande för Ung Pirat.

BRÄNNPUNKT | INTEGRITET

Att databaser läcker är ingen hemlighet, det sker hela tiden.
Gustav Nipe

Regeringen vill ge myndigheten Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) rätt att skapa databaser med uppgifter om den svenska befolkningen som tidigare varit strängt förbjudet. Syftet är att bättre kunna utvärdera om de arbetsmarknadspolitiska reformerna har gett önskad effekt.

Regeringen väljer att gå vidare med lagförslaget trots att tunga remissinstanser som Datainspektionen och Justitiekanslern är väldigt kritiska och varnar för omfattande integritetsintrång.

Annons
X

Att databaser läcker är ingen hemlighet, det sker hela tiden. Nyligen blev Högskoleverkets hemsida hackad och folk kunde få antagningsbesked i förtid. Varje gång man väljer att registrera uppgifter finns det risk att informationen hamnar i orätta händer. Därför är det absolut bäst att inte spara vissa uppgifter överhuvudtaget.

Det andra stora problemet med att samla in data om medborgarna är den ständiga ändamålsglidningen. Ena dagen samlas uppgifter in om din trosuppfattning för att bättre kunna få människor i arbete, andra dagen kan det mycket möjligt användas till att jaga mördare.

Nästan alla barn som är födda efter 1975 är med i det statliga PKU-registret, en biodatabank som innehåller ett blodprov som togs av läkaren på dig när du föddes. Läkaren frågade dina föräldrar om de kunde spara ett blodprov på dig i forskningssyfte. Läkaren lovade heligt att provet aldrig skulle användas till något annat än i forskningssyfte. Så var också fallet fram tills det att utrikesminister Anna Lindh knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm. Genom ett domstolsbeslut fick polisen plötsligt tillgång till att använda detta registret i utredningssyfte. Nästa steg kan likväl bli att använda PKU-registret för försöka fånga inbrottstjuvar, eller varför inte skattesmitare?

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan vi mot bakgrund av historien känna oss trygga i att staten endast kommer att använda information om medlemskap i fackförening i syfte att forska om arbetsmarknadspolitiska reformer? Svaret är otvetydigt nej.

  Vi unga pirater är medvetna om att alla register läcker och att ändamålsglidning ständigt sker. Vi menar att det är en rättighet att få hålla vissa saker privata. Staten ska inte slentrianmässigt få samla in privat information om oss; vi vet att användningsområdet alltid förändras.

  GUSTAV NIPE

  förbundsordförande Ung Pirat

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X