Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Vi behöver fler jobb till invandrare

(uppdaterad)

LEDARE

Sju av tio nya jobb går till invandrare, rapporterar Ekot (26/11). Uppgiften är förvisso inte ny – SvD berättade om samma siffra i vintras (4/2) – men ändå intressant. Sedan alliansen kom till makten 2006 har sysselsättningen ökat, trots den globala finanskrisen, med långt över 200000 jobb, och fördelningen av dessa kan förklara en del av jobbpolitikens effekter och utmaningar.

Invandrare utgör ungefär 15 procent av befolkningen, men 40 procent av arbetslösheten. Utrikes födda utgör dessutom, i Arbetsförmedlingens kategorier, en grupp som står långt ifrån arbetsmarknaden. Om det nu är så att regeringspolitiken har fått invandrare att i ovanligt hög grad gå från arbetsförmedling till jobb är det en fantastiskt god nyhet.

Man kan tänka sig en annan förklaring. Regeringen har ju i det närmaste helt avreglerat arbetskraftsinvandringen. Och antalet arbetskraftsinvandrare, från 2006 till nu, ligger på ungefär samma nivå som antalet nya jobb till invandrare. Det kan alltså tänkas att regeringspolitiken har bidragit till mängder av nya jobb, men att dessa primärt har gått till andra än redan här boende. Ur ett jobblinjeperspektiv kan detta dock knappast betraktas som ett misslyckande: nya jobb har ju uppkommit, och en mängd arbetsuppgifter som annars skulle förbli outförda blir nu realiserade.

Annons
X

Till exempel sverigedemokratiska gräsrötter kan förstås tycka att jobben borde ha erbjudits svenskar först. Men arbetslösheten är relativt låg bland ”etniska svenskar mitt i livet”, som Fredrik Reinfeldt uttryckte saken. ”Man kan säga att sysselsättningsgraden för inrikes födda är på en så pass hög nivå att den inte kan öka så mycket mer”, påpekar också Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors i Ekot.

Arbetslösheten är dock fortsatt hög. Det beror på hög invandring och på att personer som tidigare hölls undangömda i förtidspension etcetera nu åter prövas på arbetsmarknaden. Inte heller detta betyder att alliansens jobbpolitik har misslyckats – bara att det finns mer att göra.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X