Annons

Vi behöver en sanningskommission

ROMER Det som händer i Frankrike är ogenerad, statssanktionerad rasism som ska fördömas från övriga Europa. Men även Sverige behöver sopa framför egen dörr, skriver folkpartisterna Cecilia Wikström och Maria Weimer.

Publicerad

Romer har i århundraden utsatts för förföljelse och diskriminering och så sker även idag. Romer utgör den mest diskriminerade och missaktade av alla grupper i Europa och är samtidigt Europas största etniska minoritet. Som liberaler är vi mycket oroade över hur romer behandlas runt om i Europa, men även för den bristande respekten för deras rättigheter här hemma i Sverige.

I Frankrike har fler hundra romer massutvisats och fler europeiska länder signalerar liknande planer. Även från Sverige har romer utvisats till andra EU-länder. I gryningsräder griper fransk polis människor som hotas med åtal om de inte accepterar att ”frivilligt” lämna landet med några hundra euro som ersättning. När hörde någon senast talas om att något EU-land utvisat en grupp tyskar, svenskar eller fransmän? Hade det varit möjligt att genomföra massutvisningar av judar eller homosexuella? Vilka paralleller skulle vi då dra?

Annons
Annons
Annons
Annons