Annons

”Vi arbetar hårt på att få igång Sydvästlänken”

Kabeldike för Sydvästlänkens södra del. Likströmsteknik ska föra över stora mängder el från mellersta Sverige till landets södra delar.
Kabeldike för Sydvästlänkens södra del. Likströmsteknik ska föra över stora mängder el från mellersta Sverige till landets södra delar. Foto: Pressbild/Svenska kraftnät

Förseningen av den nya Sydvästlänken är givetvis olycklig. Att tidsplanen har förskjutits upprepade gånger beror på att leverantören inte har fått det att fungera som avsett, skriver projektledaren Sverker Ekehage, Svenska kraftnät.

Under strecket
Publicerad

Svenska kraftnät har ett systemansvar för det svenska elnätet, där Sydvästlänken är en viktig del, en fråga som, tas upp av Sivert Göthlin på SvD Debatt 5/6. Länkens tillkomst härrör från en stor driftstörning på stamnätet 2003, då södra Sverige och Själland drabbades av en ”black out”. Efter år av samråd och förarbeten beslöts bland annat att bygga en likströmsförbindelse mellan Värnamo och Hurva, en sträcka på hela 250 km. Förbindelsen som i 190 km är byggd som kabel skulle ha tagits i drift 2015.

Vi har förståelse för att det finns synpunkter på de utmaningar som vi har mött i projektet och att kritik riktas mot oss för att leveransen inte har utförts som förväntat.

Annons
Annons
Annons