Annons

”Vi är trötta på talet om full sysselsättning”

Full sysselsättning är inte längre ett realistiskt mål. Vi och många med oss är otroligt trötta på det evinnerliga käbblet mellan blocken om vilken politik som skapar mest jobb. Därför krävs nya vägar, skriver debattörerna Mikael Holmström och David Lindh i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Vi vill börja med att säga att debattörerna Magnus Ek och Eric Luth gör ett viktigt inskärpande, nämligen att det sker positiva saker på området redan idag, och vi är själva de första att välkomna alla typer av lösningar som stärker landsbygden.

Det som debattörerna däremot missat i vår artikel är att vi i grunden inte tror på full sysselsättning som ett realistiskt mål. Att likt dessa debattörer argumentera för att underlätta för företag på landsbygden, bygger på tron på att vi kan nå full sysselsättning. Vår poäng är tvärtom att vi på ett samhälleligt plan behöver inse att hur mycket vi än underlättar för företagande så kvarstår ett grundläggande problem. Det kommer helt enkelt inte att skapas tillräckligt många nya jobb för att ersätta alla jobb som effektiviseras bort. Vi och många med oss är otroligt trötta på det evinnerliga käbblet mellan blocken om vilken politik som skapar mest jobb. Den uppenbara och grundläggande frågan är istället: Kommer de olika blockens politik någonsin att kunna skapa tillräckligt med jobb åt alla?

Annons
Annons
Annons