Annons

”Vi är skyldiga att fullborda Europas enande”

Till vänster: En bild från när Berlinmuren föll den 9 november 1989. Till höger: Heiko Maas, Tysklands utrikesminister.
Till vänster: En bild från när Berlinmuren föll den 9 november 1989. Till höger: Heiko Maas, Tysklands utrikesminister. Foto: Lionel Cironneau/AP, Thomas Imo/photothek

Världen behöver Europas mod till frihet, samma mod som vi visade hösten 1989. Med 27 nationella tillvägagångssätt kommer vi att misslyckas. Det skriver Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Under strecket
Publicerad

Heiko Maas

Foto: Thomas Imo/PhotothekBild 1 av 1

Var befann du dig när Berlinmuren föll? Alla vi i Europa som upplevde den 9 november 1989 kan svaret på den frågan. För när öst- och västtyskar låg i varandras armar med rinnande glädjetårar upphörde inte bara Tysklands delning. Med muren föll också järnridån, som hade splittrat vår kontinent i 40 år. Därför firar vi tyskar inte bara murens fall den 9 november. Vi firar också modet som gjorde att människor i Central- och Östeuropa vann frihet och demokrati. Vi firar ett Europa, som i dag – förutom med några få undantag – präglas av samhörighet.

Vi tyskar vet vem vi har att tacka för denna ynnest: De hundratusentals östtyskar, som gick ut på gatan i frihetens namn. Men också varvsarbetarna i Gdansk, de sjungande revolutionärerna i de baltiska länderna, ungrarna som var de första att bryta igenom järnridån, pionjärerna i Charta 77 i Prag, ljusdemonstranterna i Bratislava, de revolterande i Timisoara – alla dessa män och kvinnor, vars önskan om frihet rev ner murar och taggtråd. Tacket gäller även våra vänner och allierade i väst, men också Gorbatjovs glasnost och perestrojka, som banade väg för återföreningen.

Annons
Annons
Annons