Vi är redo att stödja Egypten

I förra veckan besökte Catherine Ashton som EU:s representant Egypten. Idag skriver hon på Brännpunkt om landets utmaningar och hur hon ser på EU:s möjligheter att bidra till stabilitet. Hon pekar särskilt ut sex åtgärder för en återgång till demokrati.

Under strecket
Publicerad

Catherine Ashton diskuterade situationen i Egypten med Mohamed ElBaradei, tillfällig vicepresident i landet, i förra veckan.

Foto: AP

EU:s talesperson i utrikesfrågor, Catherine Ashton, träffade Mahmoud Badr och Mohammed Abdel-Aziz från ungdomsrörelsen Tamarod i Kairo den 29 juli.

Foto: HASSAN AMMAR/AP
Annons

Det finns traditioner som överskrider även de största av schismer och ger korta perioder av lugn även i ett land så turbulent som Egypten. Nyligen under en bilfärd in till Kairo såg vi endast få bilar på gatorna. Stadens trafikstockningar var som bortblåsta. Det var precis efter solnedgången. Människorna var hemma med sina familjer och bröt den dagliga fastan under ramadan. Under ett fåtal timmar lade rivaliserande grupper sina konflikter åt sidan.

Utmaningen för Egypten är att få tillstånd ett permanent uppehåll från turbulensen. Att säga att jag hittade ett land med stora utmaningar vore att konstatera det självklara. Min poäng är att problemens art och omfång står i vägen för framsteg.

Annons
Annons
Annons