Annons
X
Annons
X

”Vi är oroliga för våra liv”

Det irländska skeppet Rachel Corrie är på väg med förnödenheter till Gaza.

Men resan kan sluta i ett nytt blodbad – om Israelisk militär bestämmer sig för att borda skeppet.

– Vi är oroliga för våra liv, säger Shamsul Akmar ombord på fartyget till SvD.

[object Object]
”Självklart är vi rädda”, säger aktivister ombord på Raxhel Corrie till SvD.se. Till höger syns rullstolar ur båtens last. Foto: FREEGAZA.ORG

Det irländska fraktfartyget M/s Rachel Corrie ingår i Freedom Flotilla och är på väg med förnödenheter i lasten till Gaza.

Fartyget befinner sig just nu runt 400 sjömil från Israel ute i Medelhavet. Om två dagar beräknas skeppet anlända till Gaza.

Men oron är stor bland besättning att ett nytt blodbad kan utspela sig, om den israeliska militären bestämmer sig för att borda fartyget.

Annons
X

– Vi är självklart rädda men vi hoppas att samma öde inte ska drabba oss. Vi befinner oss på internationellt vatten, vi har inga vapen, vi är fredliga och det vi vill bara leverera humanitär hjälp till Gaza- Det är allt vi vill, säger Shamsul Akmar, aktivist ombord skeppet till SvD.

Besättning ombord skeppet är på drygt 20 personer, av dem är runt elva aktivister varav fem från Irland och sex från Malaysia, resten jobbar i besättningen på skeppet.

I lasten cement och andra byggnadsmaterial tillsammans med rullstolar, tandläkarutrustning och papper, kritor och leksaker till barn.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi är varken soldater eller hjältar, vi vill bara hjälpa till. Alla ombord är väldigt oroliga för sina liv, men vi hoppas att vi kommer få passera utan problem.

  Irländska regeringen ska enligt uppgifter gjort klart för Israel att de inte kommer tolerera att någon av medborgare skadas.

  Om Israelisk militär bestämmer sig för att borda skeppet, kommer ingen i besättningen göra motstånd, enligt Shamsul Akmar.

  – De kommer få borda skeppet om de vill. Men det finns inget här för dem, vi har inga vapen ombord, bara humanitär hjälp. Om de säger åt oss att vända om kommer vi självklart fråga varför. De har ingen rätt att göra det, säger Shamsul Akmar.

  – Just nu njuter vi av solen ute på medelhavet, vädret är fint. Vi väntar och tar det lugnt så länge.

  Samtidigt finns det en oro för sabotage från Israels sida. Därför vill Free Gaza inte säga exakt var fartyget befinner sig eller exakt när det väntas anlända vattnet utanför Gaza.

  – Vi är medvetet vaga med information. Senast idag medgav israelerna att de tidigare saboterat våra båtar, även om de inte använde just det ordet. Det är tio personer ombord just nu och vi måste skydda dem, säger hon på telefon till SvD.se.

  Sedan den blodiga bordningen av sex fartyg i hjälpkonvojen natten till måndagen har det ryktats om att Israel också saboterade motorerna på andra båtar.

  Uppgiften har inte helt bekräftats från israeliskt håll, men enligt brittiska The Guardian ska militären har berättat för det israeliska parlamentet Knessets utrikes- och försvarskommitté om militäroperationer som befann sig i ”gråzonen”.

  Samma militärofficer ska inför Knessets parlamentariker också ha sagt att militären övervägde att stoppa det turkiska passagerarfartyget Mavi Marmara på annat sätt än genom att borda det, men att fartyget gick för snabbt.

  Samtidigt antydde Israels vice försvarsminister Matan Vilnai i en intervju med israelisk radio att det kan ha förekommit sabotage.

  – Vi övervägde alla alternativ, sade Vilnai och tillade:

  – Faktum är att det var färre fartyg i konvojen än de tio som skulle ha deltagit.

  Enligt Free Gaza fick två båtar motorproblem i havet mellan Kreta och Cypern. Både Challenger I:s och Challenger II:s styrsystem ska ha gått sönder, samtidigt som Challenger II började ta in vatten när länspumpen slutade fungera.

  – Båda fartygen fick väldigt misstänkta fel, så vi har hela tiden trott att vi utsattes för sabotage, säger Mary Hughes.

  Målet för Free Gaza är fortfarande att bryta blockaden mot det palestinska området. Rachel Corrie utrustas nu med bland annat webbtv-kamera och annan utrustning för att omvärlden ska kunna se vad som händer ombord om israeliska militären bordar fartyget.

  – Fartyget är på väg, men vi håller tillbaka lite för att förutsättningarna ska vara de bästa som möjligt. Vi måste vara säkra att det inte når det område där Israel väntas attackera under natten. Den här gången vill vi komma fram under dagen, säger Mary Hughes.

  Annons
  Annons
  X

  ”Självklart är vi rädda”, säger aktivister ombord på Raxhel Corrie till SvD.se. Till höger syns rullstolar ur båtens last.

  Foto: FREEGAZA.ORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X