”Vi är mycket kritiska till löneförslaget i EU”

Eva Nordmark (S).
Eva Nordmark (S). Foto: Amir Nabizadeh/TT

En lag i EU om minimilöner är fel väg. Fack och arbets­givare ska även i fram­tiden göra upp om villkor och löner på svensk arbets­marknad, skriver arbets­marknadsminister Eva Nordmark.

Under strecket
Publicerad
Annons

Regeringen kommer aldrig att acceptera att EU ska bestämma över vilka löner som ska gälla i Sverige. Vi är därför mycket kritiska till att EU-kommissionen valt att lägga fram ett lagförslag om minimilöner i EU och kommer att arbeta ända in i kaklet för att förslaget inte ska äventyra vår arbetsmarknadsmodell. Fack och arbetsgivare ska även i framtiden göra upp om villkor och löner på svensk arbetsmarknad.

Den nordiska modellen, där fack och arbetsgivare bestämmer över löner och villkor, är en unik företeelse i europeiska sammanhang. Runt om i världen och i de flesta EU-länder regleras i stället lägstalöner och villkor på arbetsmarknaden i lag. Det är av det här skälet som Sverige ibland hamnar på kollisionskurs med andra länder när olika lagförslag på arbetsmarknads­området diskuteras i EU. För vi vet att det är genom kollektivavtalen, i förhandlingar lokalt mellan fack och arbetsgivare, och inte via lag som vi skapar de bästa villkoren för både företag och löntagare.

Annons
Annons
Annons