Annons
X
Annons
X

”Vi är intresserade av koreografiska kollisioner”

HALLÅ DÄR,
Marie Fahlin, koreograf och dansare, som tillsammans med kollegan Rebecka Chentinell arrangerar Festival:display på Kungliga Operan den 17–19 september. Tio koreografer visar nio verk. Festivalen har tidigare arrangerats på Moderna museet 2011 och på plattformen Weld 2013.

Marie Fahlin och  Rebecka Chentinell.
Marie Fahlin och Rebecka Chentinell. Foto: Adam Appel

Vad är det vi ska få se?

– Vi svänger i 180 grader från konceptet på Weld då alla verk visades samtidigt. Nu får varje koreograf dansa ett verk om sex minuter, alla presenteras i en följd och på olika scener som skapas i Rotundan och studion bredvid. Publiken får en karta att följa och de bildar därmed en ny ”salong” för varje verk. Man kan säga att även publiken blir en del av rörelsen i rummet, av koreografin.

Alla verk är också noterade i programbladet.

Annons
X

– Ja, utgångspunkten var att vi ville arbeta med koreografi i förhållande till plats - som ett objekt att dela, i motsats till dansens ”förgänglighet”. Då kom vi in på notation, arkiv och historia, något som ju finns på Kungliga Operan. De medverkande koreograferna får notera sina verk enligt egna system: Cristina Caprioli, Rebecca Chentinell, Marie Fahlin, Petter Jacobsson och Thomas Caley, Anna Koch, Sebastian Lingserius, PETER, Mårten Spångberg och Rebecka Stillman.

– Vi frågar oss: Var sker koreografin i koreografen? I kroppen, men också när man nedtecknar eller ritar sitt verk. Om man delar med sig av det så skapas ett arkiv som man som åskådare kan ta med sig hem. Koreografin blir något bestående. Vi tittar på koreografin genom olika lager.

Hur har ni valt koreografer?

– Utifrån att de har olika förhållningssätt till koreografi, olika estetik och erfarenheter. Vi är intresserade av kollisioner mellan dem och hoppas att det blir en chock att verken är så olika. Det är som en metakoreografisk helafton.

Vad är essensen i detta?

– Haha, på Operans hemsida står det ”Fånga koreografins essens”. Det är svårt. Koreografi är multi-disciplinärt och vi vill visa på de diversifierade möjligheterna inom vårt fält. Vi har nio olika uppfattningar om det.

Tio koreografer skapar nio verk med helt olika estetik. Foto: Kollage: Koreografiska konstitutet
Läs mer festivaldisplay.com
Annons
Annons
X

Marie Fahlin och Rebecka Chentinell.

Foto: Adam Appel Bild 1 av 2

Tio koreografer skapar nio verk med helt olika estetik.

Foto: Kollage: Koreografiska konstitutet Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X