Annons
X
Annons
X

”Vi är inte något stödparti åt alliansen”

Under Miljöpartiets presskonferens i eftermiddag var språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tydliga med att de inte kommer att bli något stödparti åt alliansen. Om det oklara parlamentarisk läget kvarstår på onsdag, får Reinfeldt ta kontakt med alla partier i det rödgröna samarbetet, inte bara Miljöpartiet, poängterar Peter Eriksson. SvD.se rapporterade direkt.

– Vi har från Miljöpartiets sida gjort ett starkt och bra val. Nu vill vi göra en tydlig markering hur vi ser på den politiska och parlamentariska situationen, säger Peter Eriksson.

Först och främst betonar Peter Eriksson det faktum att det slutgiltiga valresulatet inte ännu är helt klart och att efter onsdagens sammanräkningar så kan alliansen fortfarande få majoritet. Det parlamentariska läget kan förändras.

– Alliansen kan fortfarande få en egen majoritet, det är små förändringar som behövs. Fredrik Reinfeldt har även vid flera tillfällen sagt att han och alliansen kommer att sitta kvar. De tror att de kommer att kunna få sin politik igenom i riksdagen. Fredrik Reinfeldt har sagt att han efter att valresultatet är helt klart, kommer att ta kontakt med oss.

Annons
X

I dagsläget betonar dock Peter Eriksson att Fredrik Reinfeldt inte kontaktat vare sig honom eller Maria Wetterstrand och att inga förhandlingar eller diskussioner pågår.

Maria Wetterstrand tar därefter över och riktar bland annat skarp kritik mot hur alliansen hanterar miljö- och klimatfrågorna.

– De har luckrat upp strandskyddet. De har satsat stort på motorvägar. De har beslutat att tio nya kärnkraftverksreaktorer ska byggas i Sverige. Det här har vi gått till val på att förändra.

Att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen och kan få ett inflytande oroar nu många människor, fortsätter Peter Eriksson och betonar att det är något som även oroar Miljöpartiet.

– Det naturliga borde därför vara att Fredrik Reinfeldt kontaktar de rödgröna för att diskutera situationen. Ansvaret för att diskutera läget gäller för sju partier, inte bara för ett. Det vore konstigt om inte riksdagens största parti (Socialdemokraterna reds. anm) inte är med i en sådan diskussoion.

Under Miljöpartiets presskonferens gjorde Maria Wetterstrand det även klart att Miljöpartiet inte kommer att bli något stödparti åt alliansen.

– Vi har inte fått mandat från väljarna att inleda förhandlingar med alliansen om att vare sig bilda regering eller ingå i ett närmare samarbete.

Precis som Peter Eriksson betonar även Maria Wetterstrand att om det oklara läget kvarstår efter onsdag bör det bli en bred diskussion mellan samtliga sju partier.

– Vi har en situation i dag när regeringen inte har majoriet. Ansvaret ligger på riksdagens alla sju partier och därför borde en bred diskussion tas. Om Fredrik Reinfeldt tar kontakt med oss kommer vi föreslå en bredare diskussion.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X