Annons

Anders Mathlein:Vi är inte ensamma om att längta efter sällskap

Till höger ”Office in a small city” av Edward Hopper 1953.
Till höger ”Office in a small city” av Edward Hopper 1953. Foto: Peter Horree/TT

”Världens ensammaste folk” kallas vi ibland, men faktum är att bland britterna är det tre gånger fler som känner sig ensamma – och där finns en ensamhetsminister. ”A biography of loneliness” anlägger ett annorlunda perspektiv på begreppet ensamhet.

Under strecket
Publicerad

Den ensammaste varelsen på jorden är sannolikt Candidatus Desulforudis audaxviator, en stavformad bakterie som håller till i vattnet på nära 3 000 meters djup i en sydafrikansk guldgruva. Den har ingen kontakt med andra livsformer, den behöver varken solljus eller syre, och lever på svavel och väte.

Vid jämförelse med den måste till och med svenskar framstå som ganska utåtriktade, trots det återkommande epitetet ”världens ensammaste folk”. Fallet med mannen som påträffades i januari sedan han legat död i tre år i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm togs på flera håll till intäkt för den ”epidemiska ensamhet” som sägs ha drabbat vårt ytliga, individualistiska och alienerade postindustriella samhälle. Ensamhet rapporteras vara ett växande problem i flera europeiska länder, liksom även i Japan och USA. I Storbritannien har man tillsatt en minister med särskilt ansvar för ensamhetsfrågan.

Annons
Annons
Annons