Annons
X
Annons
X

”Vi är för mesiga mot privatskolorna”

Dagens friskolesystem är ett ”totalt haveri”. Det anser Josefin Brink (v), som vill att samtliga fristående skolor ska återtas i offentlig regi.

Josefin Brink
Josefin Brink Foto: PONTUS LUNDAHL-SCANPIX & DAN HANSSON | MONTAGE: SVD

I flera år var Josefin Brink arbetslös. Hon varvade timanställningar och vikariat med arbetsmarknadspolitiska projekt och praktikplatser. Gick och stämplade, levde på socialbidrag.

– Det var en hemsk situation, att känna den där totala hopplösheten.

Till sist, när Josefin Brink blivit 27, beviljades hon svuxa – ett särskilt studiestöd för vuxna arbetslösa – för att gå på folkhögskola.

Annons
X

– Jag hade tur, det fanns en möjlighet att komma tillbaka.

Sedan valet förra året är hon riksdagsledamot och talesperson i en av vänsterpartiets viktigaste frågor: arbetsmarknadspolitiken.

Som socialist och feminist har hon alltid röstat på vänstern, men blev medlem först 2003. Platsen på Stockholmsbänken är hennes första parlamentariska uppdrag.

– Det var högtidligt och lite otäckt att komma till riksdagen. Fast också spännande, så klart. Stort och ansvarsfullt.

Att vara relativt ung kvinna bland de 349 folkvalda är inget problem.

– Nej, jag har inte märkt att det skulle vara någon nackdel.

Åtskilliga kvinnliga riksdagsledamöter har vittnat om att det finns en manlig maktstruktur i riksdagen, att de blir förlöjligade, osynliggjorda och kränkta.

– Jag tycker inte på något sätt att riksdagen är en sexistisk eller gubbig miljö. Hallå, har de aldrig haft ett vanligt jobb? Om de hade det några dagar, så kanske de skulle sluta gnälla över hur det är i riksdagen, allvarligt talat.

Själv har Josefin Brink serverat på krogen, där tillhörde det vardagen att ”män tog mig i röven”.

– I riksdagen är folk medvetna. Det finns en uppförandekod som innebär att sexism inte är okej.

Men politiskt har det senaste året varit ”chockartat”. Regeringens ”stålbad” för arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade var värre än hon kunde föreställa sig.

– Det är en hårdför politik, som systematiskt och medvetet syftar till att rycka undan mattan för fackföreningsrörelsen, samtidigt som man upprätthåller ett sken av att det inte är det man vill göra.

Ansvarig minister Sven Otto Littorin är ”alltid glad och festlig”, konstaterar hon.

– Han är extremt medietränad och kan få det att låta klatschigt när han säger ”Vi satsar på jobb, ni satsar på bidrag”.

I själva verket, säger Josefin Brink, är det hennes eget vänsterparti som förespråkar en jobbsatsning värd namnet: anställ 150 000 fler i offentlig sektor de närmaste åren, till en kostnad av 30 miljarder kronor.

– Det svarar mot reella behov. Vad är det för fel att använda de jättestora överskotten i ekonomin till att anställa personer i den kommunala hemtjänsten, i barnomsorgen och i skolan?

För att finansiera satsningen säger partiet, bland annat, nej till regeringens jobbskatteavdrag. Något som Lars Ohly fick hård kritik för i partiledardebatten nyligen. ”Du vill knacka på dörren hos de offentliganställda och ta tusenlappen ifrån dem”, sade Fredrik Reinfeldt. Josefin Brink suckar.

– Han knackar på dörren hos de offentliganställda och säger ”Ni ska betala dubbelt så mycket för att vara med i a-kassan, men blir ni arbetslösa så får ni nästan ingen ersättning och när ni blir sjuka kommer ni också att bli utfattiga, så lycka till”.

Inför valet 2010 ska delar av partiets politik ses över. På skolans område efterlyser Josefin Brink nya tag. Hon vill fokusera mer på kunskap, men också ha en tuffare hållning gentemot fristående skolor.

– Vi är för mesiga när det gäller privatskolorna. Det blir tydligare för varje dag att det är ett ohållbart system, med olikheter och missförhållanden. Ett totalt haveri.

Den politiska debatten är skev, tycker hon. Det enda som diskuteras är de religiösa friskolorna.

– I stället borde vi fråga oss ”Varför ska privata företag överhuvudtaget driva utbildningsverksamhet?”. Jag tycker inte att det är rimligt.

Vad vill du göra med de friskolor som finns?

– Vi har ju föreslagit ett moratorium. Men jag tycker absolut att vi borde vara tuffare och säga att skolan ska tas tillbaka i offentlig regi. Den är ett nationellt ansvar, och inget man ska lattja med.

Opinionsmässigt har vänsterpartiet motvind. Resultatet i den senaste Sifomätningen är 4,3 procent, farligt nära riksdagsspärren.

– Det är inget att gripas av panik inför. Folk signalerar ju att de är missnöjda med den moderatledda regeringen och vill ha en annan.

Efter en turbulent tid, med ”trista och destruktiva” interna stridigheter, säger Josefin Brink att stämningen i partiet är bra. Själv betraktas hon som ett stjärnskott, och ett av de mest lovande framtidsnamnen. På ett internt debattforum förespråkar en medlem att Lars Ohly snarast ska bytas ut - mot Josefin Brink. ”Påläst, kunnig, god debattör och med en förmåga att entusiasmera en publik”.

– Det är jätteroligt att folk tycker att man gör ett bra jobb.

Men att bli partiordförande ”finns inte på kartan”.

–  För det första finns det inga planer på att byta partiledare. För det andra har jag suttit i riksdagen i ett år, jag håller fortfarande på att lära mig hur man gör.

Politik direkt svd.se
Annons
Annons
X

Josefin Brink

Foto: PONTUS LUNDAHL-SCANPIX & DAN HANSSON | MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X