Vi är EU:s flyttfåglar

RÖRLIGHET. Svenskarna är mest flyttbenägna av alla EU-medborgare. Tillsammans med finländare och danskar toppar svenskarna EU:s rörlighetslista – och ligger på samma nivå som amerikaner.

Publicerad
Annons

EU-kommissionen har utnämnt 2006 till rörlighetens år. Europas medborgare ska uppmuntras till att flytta inom och utanför medborgarländernas gränser.
För att visa hur det står till med flyttviljan har en stor undersökning gjorts – över 24 000 medborgare inom EU tillfrågades i höstas om sina flyttvanor. Undersökningen har därefter analyserats av EU:s forskningsorgan för arbetslivsfrågor, Dublininstitutet.

Resultatet av analysen visar att det främst är bland de nordiska länderna, Irland, Frankrike och Storbritannien som flyttviljan är stor – i flera fall dock främst inom länderna.
– I de här länderna, inte minst Sverige, Danmark och Finland är rörligheten lika stor som i USA inom respektive land. Folk flyttar mest inom länderna, men också till andra EU-länder eller utanför EU, säger Hubert Krieger, forskare vid Dublin-institutet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons