Annons
X
Annons
X

”Vi är ensamma i det här”

En vecka har gått sedan regeringen med knapp majoritet fick igenom FRA-lagen. Ett återkommande argument var att lagen ska rädda svenska liv i Afghanistan. Men nu tar FRA-chefen avstånd från påståendet.

FRA-basen Ingvar Åkesson tycker att departementen och regeringen borde ha stått upp för FRA och förklarat varför de tycker att FRA behövs.
FRA-basen Ingvar Åkesson tycker att departementen och regeringen borde ha stått upp för FRA och förklarat varför de tycker att FRA behövs. Foto: CASPER HEDBERG

Mer om FRA-lagen

Läs även

Först var det försvarsminister Sten Tolgfors (m) som agiterade för FRA-lagen i riksdagen:

–Det handlar om att värna svenska soldaters liv i våra internationella insatser.

Därefter följde flera debattörer i hans spår.

Annons
X

–Vi kan se till att få underrättelse för att skydda till exempel svenska soldater i Afghanistan, sa folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag.

Bland sommarbjörkar och gula trälängor på Lovön utanför Stockholm sitter FRA-chefen Ingvar Åkesson. Förra veckans debattstorm känns avlägsen, men han säger att han fortfarande känner sig omtumlad. Han försöker förklara hur FRA:s kabelspaning ska kunna skydda de svenska soldaterna.

–Det skulle alltså vara kommunikation mellan personer som utgör hotet, talibaner främst, om aktiviteter som de planerar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Talibanerna behöver alltså mejla till varandra om ett planerat attentat mot svenska trupper. Mejlet behöver sedan passera en kabel just vid Sveriges gräns – och där ska det snappas upp av FRA.

  Hur stor är sannolikheten för att det ska hända?

  –Den är inte så stor att vi för fram det som ett argument för den här lagen. Vi skulle nog kunna spana mot ett sådant hot utan kabelaccess.

  Ingvar Åkesson tystnar ett ögonblick.

  –Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern.

  Han beskriver den gångna veckan som kantad av missuppfattningar, ryktesspridningar, hätska utfall och hatkampanjer mot FRA-anställda. Säpo och Rikskriminalpolisen undersöker just nu uthängningarna av FRA-medarbetare på nätet. Flera personer på myndigheten har blivit uppringda ”dygnet runt” av människor som öst ur sig sin ilska.

  Har du blivit hotad?

  –Gränsen mellan trakasserier och hot är svår att dra. Det otäcka i sammanhanget är att informationen på nätet kan locka andra människor att göra oss illa. Man uppmanar till att fotografera våra medarbetare när de går på bussen. Det känns väldigt obehagligt. Någon galen person kan agera.

  Den upprörda debatten förvånar inte Ingvar Åkesson. Däremot är han besviken över att så få slutit upp vid FRA:s sida.

  –Vi är väldigt ensamma i det här. Vi är en slagpåse, vi dras ­ i smutsen, vi får löpa gatlopp. Det hade varit bra om våra uppdragsgivare, till exempel departementen och regeringen, kunde ha stått upp för oss och förklarat varför de tycker att FRA behövs. Statsministern och försvarsministern har tagit några debatter, men i stort har det varit väldigt tyst.

  Själv valde Ingvar Åkesson att stänga av telefonen när tonläget blev ”alltför uppskruvat”.

  –Det kändes som om vi skulle bli vantolkade vad vi än sa.

  Den 1 oktober 2009 får FRA tillgång till teleoperatörernas trafik. Fortfarande väntar Ingvar Åkesson på besked om hur stora anslag myndigheten kan räkna med.

  –Senast i budgetpropositionen måste det komma.

  Innan dess görs, enligt Ingvar Åkesson, varken några rekryteringar eller tekniska investeringar. Men förhoppningarna inför framtiden är stora– förutom kabelspaningen vill FRA gärna öka både informationssäkerhetsavdelningen och stödet till Försvarsmaktens internationella operationer.

  Idag är FRA:s anslag 562 miljoner kronor om året. Enligt budgetunderlaget vill FRA nyanställda 250 personer. Tekniska investeringar och flytt till större lokaler kommer att kosta minst 435 miljoner kronor.

  Hur mycket får en underrättelseverksamhet kosta?

  –Om du frågar mig är det klart att jag säger att den får kosta väldigt mycket.

  Elin Ekselius

  Läs FRA:s budgetunderlag för 2009-2011. fra.se
  Annons
  Annons
  X

  FRA-basen Ingvar Åkesson tycker att departementen och regeringen borde ha stått upp för FRA och förklarat varför de tycker att FRA behövs.

  Foto: CASPER HEDBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X