Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Lars Ryding: Vi är en nation av självplågare

Vi är en resande nation, det är lätt att konstatera när man är utomlands. Det innebär också att vi är en nation av självplågare eftersom vi flyger. I måndags kom jag till Arlanda efter en flygning på tio plus sex timmar. Jag har inte hämtat mig än.

En flygresa, även i så kallade moderna maskiner, är enormt påfrestande och plågsam, men de flesta tycks ha vant sig eller känner kanske att det förhöjer semesterupplevelsen att ha tagit sig dit och därifrån under tortyrliknande former, vad vet jag. Snällt står vi kunder ut med att ha betalat för följande:

•** Ett genomträngande **och konstant oljud där dovt buller och högfrekvent vinande ingått en ömsesidigt förstärkande förening.

Annons
X

•** Delad luft** och smittoämnen med 300 andra personer. Många bakterier och virus håller sina föreningsstämmor på flygplan på grund av ”den kreativa miljön”, har jag hört.

En luft som är extremt torr och mycket kall. Har du problem med alltför vätskande slemhinnor i mun och hals är en flygresa den perfekta symtomlindringen. Boeing och Airbus har flera år i rad legat i topp på testlistan för världens bästa halstorkmaskiner i prisklassen över 200 miljoner dollar.

Trånga säten **som **är placerade så att endast den som sitter intill en gång kan resa sig utan att tvinga de andra att göra detsamma. De griper då tag i framförvarande ryggstöd och häver sig upp och släpper sedan ryggstödet så att passageraren framför får sig en rejäl katapultknuff. Det roar barn i nedre tonåren, men inga andra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  •** Utsättas för ordergivning,** maskerad till vänliga råd från personalen: Sitt! Ät! Köa där! Spänn fast bältet! Go to gate! Slå upp passets fotosida! Torka ur handfatet! Ät igen! Fäll upp stolsryggen! Släng genast nagelfilen! Köa här! Studera broschyren Safety On Board! Samla bonuspoäng! Inse att närmaste nödutgång kan vara bakom dig! Knöla in väskan där fötterna annars hade fått plats! This is your Captain speaking; we are mummbf rrrr rumm cruising bzzzzzz, enjoy! Röntga skorna! Vänta här! Dra upp gardinen! Stäng av mobilen! Håll uppsikt över din väska annars skjuter vi sönder den! Fäll ihop bordet! Kom i god tid (för planen gör det inte)! Visa boardingkort! Jag heter Susan och mina kolleger är Berzz…Klick.. och Spraak. Vänta en timme till (utan förklaring)!

  Generas av att personalen tvingas gestikulera till säkerhetsanvisningar, alternativt stå som statyer medan man visar en film som nästan ingen passagerare tittar på, upptagna som de är med att tvångsanpassa sina breda säten till flygplanets smala.

  Stå ut med att höra anglicismen att vi ska ”förbli sittande” när vi ska sitta kvar.

  Se och känna hur våra fötter och vader svullnar i det låga kabintrycket. Strumpkanterna gör intressanta avtryck i vadfläsket, men i övrigt är det besvärande och säkert ohälsosamt.

  Som sagt, din semester måste vara bra härlig för att vara värt detta. Grattis!

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X