Annons

”Vi är beroende av läkarintyg från vården”

Ulrika Havossar, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan.
Ulrika Havossar, chef för avdelningen för sjukförsäkringen på Försäkringskassan. Foto: Pressbild

För att utreda arbetsförmåga och bedöma rätten till sjukpenning i varje individuellt fall behöver vi information från läkare. Vi ställer inte frågor av okynne, skriver Försäkringskassans Ulrika Havossar i en replik.

Under strecket
Publicerad

Johan Zelano på Svenska neurologföreningen anser på SvD Debatt att läkare får ägna alltför mycket tid åt att skriva nya intyg, då Försäkringskassan begär kompletteringar av läkarintygen, samt att Försäkringskassan nekar patienter sjukpenning trots att arbetsförmågan är uppenbart nedsatt.

Vi förstår att det kan uppfattas som störande att behöva komplettera med fler uppgifter. Av de cirka 35 000 aktiva läkare i Sverige som varje månad skickar runt 200 000 intyg till Försäkringskassan så ber vi om en komplettering i ungefär ett fall av tio – och ofta kan det göras via telefon. Vi ställer dock inte sådana frågor av okynne, eller för att försvåra tillvaron för läkare och patienter. Utan det beror på vårt uppdrag att utreda arbetsförmåga och bedöma rätten till sjukpenning i varje individuellt fall och vi behöver information för att göra denna prövning mot lagstiftningen. Vårdens uppgift är att göra människor friska. Vår uppgift är att pröva rätten till sjukpenning, utreda om det överhuvudtaget finns en arbetsförmåga, många gånger trots sjukdom, samt att bidra till att individen kommer tillbaka i arbete så fort som möjligt. Eftersom Försäkringskassan inte gör egna medicinska undersökningar så är vi helt beroende av läkarintyg från vården – och det är oerhört olyckligt när den viktiga uppgiften ställs emot andra uppgifter som läkare har och undanträngningseffekter uppstår.

Annons
Annons
Annons