X
Annons
X

Ivar Arpi: Vi är alla fransmän nu

Två kvinnor sörjer utanför restaurangen Petit Cambodge restaurant, där en av attackerna skedde i fredags i Paris.
Två kvinnor sörjer utanför restaurangen Petit Cambodge restaurant, där en av attackerna skedde i fredags i Paris. Foto: Daniel Ochoa de Olza / TT / NTB Scanpix

Om du är en av dem som bytte profilbild på Facebook till franska flaggan, då är du en del av den imperialistiska vit makt-rörelsen. Kort och gott: du är rasist.

Parisoffrens kroppar hade inte ens kallnat innan rasistkortet drogs fram av identitetsvänstern. I stället för att rikta sin vrede mot terroristerna som mördat oskyldiga, kände sig de sig manade att uppfostra alla oss som sörjde offren. Vi sörjde rasistiskt, fick vi veta.

**En anklagelse lät såhär. **Dagen innan begicks en terrorattack i Beirut i ett Hizbollah-kontrollerat område, också den utförd av IS. Så varför ändrade ni inte er profilbild till libanesiska flaggan?

Annons
X

En annan lät såhär. Folk dör dagligen i världen. Men ni ändrade er profilbild till just franska flaggan. Ni bryr er alltså inte om människor i andra delar av världen. Ni tycker inte att alla människor är lika värda. Skäms på er, era rasister.

**Okej, dags att andas **och räkna till tio. Vi börjar med Beirut. Medierna skrev visst om det. IS och Hizbollah befinner sig i krig med varandra i Syrien. Därför är nyheten om ett terrordåd i Beirut lika tragiskt, men inte lika uppseendeväckande från svensk horisont som att det skedde i Paris. Frankrike har befunnit sig i fred, vilket inte gäller Hizbollah.

Dessutom ingår Frankrike och Sverige i samma union. När François Hollande nu åberopat artikel 42.7 i Lissabonfördraget är samtliga EU-medlemmar skyldiga att ställa upp med alla till buds stående medel. Även Sverige.

**Som jämförelse: Efter Trollhättandådet **var det ingen som bad oss att tänka på alla som dör i Kongo. Efter mordet på Lisa Holm var det ingen som bad oss att fokusera på mordoffer i andra länder. Efter Utöya var det ingen som bad oss att tänka på Boko Harams illdåd i Nigeria. Efter Peter Mangs rasistiska mord bad oss ingen att tänka på de svältande barnen i Afrika.

Närhetsprincipen är inte rasistisk utan både naturlig och moraliskt oklanderlig. Paris är nära oss mentalt, kulturellt, känslomässigt. Dessutom dog en svensk och en annan skadades.

Det är ett vanligt missförstånd, men att alla människor är lika värda betyder inte att vissa händelser inte får påverka oss mer än andra. Vi hade en terrorattack i Stockholm 2010 med kopplingar till just IS. Av en ren slump blev det ingen större tragedi.

Det som skedde i Paris kan lika gärna ske i Stockholm, vilket illustreras av att Säpo i dag höjde hotnivån mot Sverige från tre till fyra på en femgradig skala.

**Därför är vi alla fransmän efter Parisdådet. **

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X

Två kvinnor sörjer utanför restaurangen Petit Cambodge restaurant, där en av attackerna skedde i fredags i Paris.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X