Vettigt våga välja mat åt barnen

Under strecket
Publicerad
Annons

Kräv ett schysst mellis! Icke minst mellanmålen verkar vissa skolor slarva rejält med. Har barnen ätit lunch vid 10-11-tiden behöver de ett bra energitillskott på eftermiddagen. Varför inte med både frukt och grönsaker?
m Mitt tips
Stekt potatismos i form av små glada gubbar med vaniljsås till efterrätt verkar vara en favoritlunch för engelska skolbarn. Där väljer de själva mellan flera olika rätter som kan vara korv, pizzabitar, pommes frites eller de glada potatisgubbarna. Efterrätt serveras till varje skolmåltid. Självklart tar de helst något de ätit förut. Barn gillar det de känner igen.
Inte konstigt att den nakne kocken Jamie Olivers läckra foccacia fylld med grönsaker inte lockade när han lagade lunch i en Londonskola. Det är inte många 5-6-åringar som ätit sånt förut. Det var nog betydligt lättare att få Tony Blair att skaka fram extra miljoner pund till skolmaten (tacksamt valfläsk!), än att övertyga ungarna om att välja nyttigare käk.

Den svenska skolmaten lämnar en hel del i övrigt att
önska. Ändå finns det anledning att vara nöjd med att det är vuxna matproffs som planerar matsedeln och inte 7-åringarna själva som bestämmer sin meny dag efter dag. Valfrihet i all ära, men vuxenkoll på näringsinnehåll behövs. Men man undrar vad som händer med de hungriga dagisungarna när de kommer till skolan. Aptiten i skolmatsalen verkar krympa för varje år som går.
Dagiskockarna förefaller många gånger mera finurliga. När min dotter skulle på nostalgiskt återbesök på sitt gamla dagis hade den lilla gruppen en tydlig önskan: ”Kaaaan vi inte få tomatsoppa till mellis?” Självklart fick de det. Samma förskola har grönsakssamling före lunch varje dag. När barnen kommer in efter förmiddagsleken utomhus och är trötta och hungriga får de äta grönsaker och lyssna på saga samtidigt. Rå blomkål, paprika, vitkål och annat slinker ned. Tidigare ställde de fram grönsakerna på lunchbordet men fick bära ut det mesta igen efter måltiden. Den här serveringsvarianten ger tomma skålar i ett nafs.
Några uppätna
grönsaker frälser inte världen, men med lite list kommer man långt. Det är väl också vad Jamie Oliver har att visa av sin kamp i de brittiska skolköken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons