Annons

Veterinärer vill förbjuda vilda djur på cirkus

Sveriges veterinärförbund vill förbjuda elefanter och sjölejon på landets cirkusar – och uppmanar därför regeringen att snabbt komma med ett lagförslag. Men cirkusdirektörerna håller inte med om att djuren mår dåligt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingo Stiebner, sältränaren ihop med brunstige Lappy, slölejonhanen.

Foto: KENNY BENGTSSONBild 1 av 6

Leo, sjölejonungen i deras transportvagn.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317Bild 2 av 6

Ingo Stiebner, sältränaren ihop med Lappy, slölejonhanen. Här i ett försök att få in Lappy i vagnen.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317Bild 3 av 6

Jennie Mikaelsson, sältränaren. Här vattnar hon Lola, sjölejonhonan och Lappy, slölejonhanen.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317Bild 4 av 6

Sveriges veterinärförbund vill förbjuda elefanter och sjölejon på circus. Vi träffar Circus Maximum i Norrtälje för ett ord om saken. Anton Frank, elefantskötare och elefanten Dunja.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317Bild 5 av 6

Sveriges veterinärförbund vill förbjuda elefanter och sjölejon på circus. Vi träffar Circus Maximum i Norrtälje för ett ord om saken. Ingo Stiebner, sältränaren ihop med brunstige Lappy, slölejonhanen.

Foto: KENNY BENGTSSON KOD 11317Bild 6 av 6

Dunja och Pajela, Cirkus Maximums två morgontrötta elefanter på ett lerigt fält utanför Norrtälje, är välsignade med okunskapen om den storm som blåser runt dem. Anton Frank, sjätte generationens cirkusartist och andra generationens elefanttränare, räknar upp elefantduons konster – som vissa menar är onaturliga för bjässarna.

– I kväll ska de stå på huvudet, på två ben, vinka och spela fotboll. Elefanter är smarta, men de måste också tycka att det är roligt, annars går det inte, säger han.

Annons
Annons
Annons